A tervezetnek a papírkosárban a helye
2007. október 10., 14:08
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában a kormány új egészségbiztosítási koncepciójáról fogalmazta meg kritikáit.

- Mi a véleménye az egészségbiztosítási koncepcióról?

- Tömören annyit tudok mondani, a tervezet alkalmatlan arra, hogy a szakmai szervezetek megvitassák és véleményt alkossanak róla. Az elmúlt években a tárca nem egy anyagáról tettünk már hasonló kijelentést. A mostani tervezet a jelenleginél lényegesen mélyebb, szakmai szintű kibontást igényel.

- Szorít az idő.

- Az ütemterv értelmében egy hét múlva a kormány előtt kell lennie az előterjesztésnek, a hónap végén pedig a parlament szavaz erről. Miközben látszategyeztetés folyik, nyilvánvaló, hogy a szűkös határidőre való tekintettel készen kell lennie egy kodifikált törvénytervezetnek. Miért nem ezt mutatják meg nekünk?

- Miért nem vonták be korábban a szakmai fórumokat a tervezet előkészítésébe?

- Azért, mert a tárca és a kormány által reformnak nevezett folyamatot a szakma egyetértése nélkül, annak kitartó ellenkezése dacára viszik véghez. Ezt Horváth Ágnes miniszter asszony még államtitkárként nagy nyilvánosság előtt jelentette ki.

- Milyen javaslatokkal áll elő az orvosi kamara?

- Ezzel az anyaggal kapcsolatban gyakorlatilag nem tudunk javaslatot tenni, ugyanis a tervezetnek a papírkosárban van a helye. Annyit még hozzátennék, hogy a Magyar Orvosi Kamarától függetlenül komoly szakmai csoport dolgozik azon, hogy kijusson az egészségügy a jelenlegi helyzetéből. Az egészségügyi reformfolyamat ugyanis nem egy vendéglátóegység, ahol az átépítés alatt szünetel a kiszolgálás.

(Magyar Hírlap)