Minta érték nélkül
2007. október 15., 15:17
Hát ezt is megértük...! Medgyessy-nosztalgia van az országban, mert az emberek már úgy vannak vele, hogy mindegy, ki volt, mi volt, ezeknél a mostaniaknál csak jobb lehetett. Nem véletlenül érezte úgy az exminiszterelnök, hogy több mint háromévi hallgatás után megint szózatot kell intéznie népéhez, mert szomjúhozik az a jó szóra, akár az átlagos fiatal a diszkóbeli fincsi whiskyre. Bár soha nem pengeéles eszéről és magával ragadó beszédeiről volt híres, Medgyessy Péter szavaira érdemes odafigyelni, ugyanis nagy zavarában olykor igazat is mond.

Hozzátéve: pénzügyi szakértelmének még mindig nimbusza van a baloldalon, jóllehet sem beosztottként, sem pénzügyminiszterként, sem miniszterelnök-helyettesként, sem miniszterelnökként az országnak soha egy árva fillér hasznot nem szerzett. Az, hogy külföldi kölcsönökből olykor osztogatott a népnek is, nem az ország haszna, és pénzügyi szakértelemnek sem nevezhető. Ám Veres János idején már az sem csoda, ha Medgyessyt tartják pénzügyi etalonnak. Medgyessy Péter roppant kritikusan nyilatkozik mai állapotainkról. "Nem ilyen országot képzeltem el, amikor elvállaltam a miniszterelnök-jelöltséget, vagy amikor beléptünk az Európai Unióba" - kesereg szegény, nem is alaptalanul. Hiszen már 2004-ben sejtette, hogy az ország fele még nem érett az unióra, mondta is a cimborájával, Horn Gyulával kánonban, hogy a jobboldalt nem kéne bevinni Európába, azt itthon kéne hagyni. S lám, igaza lett, mert pár hónap múltán kiborították a miniszterelnöki bársonyszékéből. Igaz, nem a jobboldaliak, hanem baloldali barátai, szövetségesei és harcostársai. Elkövette a létező legnagyobb hibát, amit magyarországi politikus elkövethet: belekötött az SZDSZ-be. Ráadásul olyan derék, megbízható és lojális politikusra támaszkodott, mint a Gyurcsány. Persze hogy kirúgták. S miközben azt a szép, magas ívű röppályát leírta, csak annyit bírt kinyögni, hogy az SZDSZ tele van korrupciógyanús ügyekkel. De a landolás után hallgatott. Egészen mostanáig. Most viszont olyanokat mond, hogy az elmúlt években sok időt elvesztegetett a kormány, mert "leállt a 2003-ban elkezdett gazdaságiegyensúly-helyreállítási folyamat". Nem hisszük, hogy a száznapos program vagy a közalkalmazottak béremelése taszította csődközelbe a magyar gazdaságot. Mindenesetre a kormányváltásig egyensúly volt, így 2003-ban még nem a helyreállítási, hanem csak a felborítási folyamat indult el, az viszont tart mindmáig, így az ország tönkretételéhez igazán nem vesztegették az időt. Medgyessynek a Zuschlag-ügyről is van visszafogott, ám mégis roppant figyelemreméltó véleménye. Azt mondja, ostobaság lenne egy-két fiatal politikus alapján megítélni egy egész politikusgenerációt. "Azt ajánlom a politikusoknak, ne álmélkodjanak azon, hogy a fiatal politikusok egy része ilyen, mert ezt a mintát látták." Szóról szóra így igaz! Vitathatatlanul pontos a diagnózisa. Ezt a mintát látták Gyurcsánytól, Bajnaitól, Verestől, no és persze magától Medgyessytől, akit semmiképp nem szabad kihagyni, legyen bár csak ilyen rövid és vázlatos a felsorolás. Amennyiben hihetünk Medgyessy korábbi kijelentéseinek, akkor az SZDSZ fiatal politikusai is valami hasonló mintát látnak, így azon sem kell majd álmélkodni, ha valami ifjú szabad demokrata keveredik zuschlagolásba. Nyilván annak is eljön az ideje. Mert a fiatal politikusokat nem szabad egy-két botlás alapján megítélni, de az őket felnevelő, ma regnáló baloldali politikusgenerációról, az olyan példaképekről, mint amilyen maga Medgyessy is, túl sok egyértelmű tapasztalatunk van. Szólni kéne a fiatal politikusoknak, hogy nem a Medgyessy-Gyurcsány-vonal a követendő minta.

(Ugró Miklós, Magyar Nemzet)