Az Ab döntése megfelel az európai normáknak
2007. október 16., 07:50
Vesztes népszavazás esetén tovább erodálódhat a frakció. Ez elvezethet oda, hogy menesztik a kormányfőt - húzta alá a Magyar Hírlapnak adott interjújában Simon János. A lap a politológust az Alkotmánybíróság tegnapi döntéséről kérdezte, amelyben a taláros testület zöld utat adott a tandíjra, vizitdíjra, és a kórházi napidíjra vonatkozó népszavazási kérdéseknek.

- Hogyan értékeli az Alkotmánybíróság határozatát?

- Nem tartom meglepőnek a döntést, akkor beszélhetnénk csak meglepetésről, ha ezzel ellentétes határozat született volna. Ez megfelel az európai normáknak, ráadásul valóban fontos kérdések, hiszen a társadalom teherbíró képességéről szólnak.

- Milyen következményei lehetnek a két nagy pártra egy a Fidesz számára sikeres referendumnak?

- Az ilyen eredmény valószínűsíthetően egységbe kovácsolná a jobb- és tovább erodálhatja a baloldalt, nem is elsősorban a választóbázist, hanem a pártot és főként a frakciót. Ez egyelőre egy sokismeretlenes egyenlet, hiszen nyilván attól is függ, hogy hányan mennek el szavazni, érvényes lesz-e a referendum, és milyen lesz a szavazati arány. A választók hozzáállását az is befolyásolja például, hogy ki terjeszti be a kérdéseket.

- Mit jelenthet a miniszterelnökre, ha a Fidesz megnyeri a népszavazást?

- Automatikusan nem bukna bele egy vesztes referendumba a miniszterelnök. Ne legyenek illúzióink, Gyurcsány Ferenc nem fog magától lemondani. Az sem zárható ki, hogy Horn Gyulához hasonlóan ő is vállrándítással reagálna egy fontos kérdésre.

- Ezek szerint csupán a frakció kényszerítheti ki a változást?

- Igen, hiszen már most is jó néhány elégedetlenkedő van a pártban. Ahogy mondtam, vesztes népszavazás esetén tovább erodálódhat a frakció, ez elvezethet oda, hogy menesztik a kormányfőt. Ebből a szempontból egyelőre csak ilyen lehetőség látszik reálisnak.

(Magyar Hírlap)