Azonosítható rendőrök az ünnepen
2007. október 18., 05:37
Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány lesz október 23-án a fővárosi rendezvények biztosításának parancsnoka. A Magyar Hírlapnak adott interjúban a tábornok az ünneplők biztonságát, valamint kizárólag a törvények szerint eljáró, szabályosan felszerelt és azonosítható rendőrök utcai jelenlétét garantálta.

- A rendőrségnek a legnagyobb kockázatot jelentő Fidesz-nagygyűlésen, az Astoriánál ki lesz a szervezőkkel és rendezőkkel kapcsolatot tartó rendbiztos?

- Két olyan kapitányságvezetőt jelöltem ki, akinek kellő tapasztalata van az ilyen típusú feladatok ellátásában, de nem szeretném megnevezni őket. Aki részt vesz ezen az eseményen bizonyára láthatja majd mindkettőjüket.

- Lesz átfedés a Papp-jelentésben szereplő vezetők és az október 23-án szolgálatban lévők között? Milyen szerepet szán közbiztonsági helyettesének, Nagy-Juhák Istvánnak, akit ugyancsak nevesít a dokumentum?

- Azt gondolom, hogy a kérdés egyedül a helyettesemet érinti, azonban az ő tevékenysége nem volt összefüggésben azokkal a jogsértésekkel, amelyek miatt eljárások indultak, amelyeket a média kifogásolt vagy a Papp-jelentést feltárt. Az ezredes jelen lesz az irányítási központban, és meghatározó szerepet kap a rendezvények lebonyolításában.

- Ki lesz a rendezvénybiztosítás parancsnoka?

- Személyesen irányítom a biztosítást, mivel én vagyok az első számú vezető, akinek az összes rendezvény biztosításáért erkölcsi és etikai felelősséget kell vállalnia. A rendezvényeken ott lesznek a helyszínparancsnokok, ők adott esetben önálló döntéseket hoznak, és tevékenységükért viselik a szakmai felelősséget.

- Hány rendezvényről tudnak? Sikerül-e kiszűrni és távol tartani a bejelentett eseményektől a sokat emlegetett futballhuligánokat és szélsőségeseket, akik Szilvásy György titokminiszter szerint állítólag meg akarják zavarni a megemlékezéseket.

- Október huszonegyedike és huszonharmadika között fokozott ellenőrzést rendeltem el az egész fővárosban, éppen azért, hogy azoknak az embereknek, akik békés ünneplésre készülnek, biztosítsuk ehhez a méltó körülményeket. A rendőrség nem engedheti meg, hogy köztörvényes bűncselekményekkel megzavarják az ünnepi emlékezést, és csorbítsák azoknak a jogát, akik ünnepelni akarnak. Első számú feladatunk most is az, hogy a csaknem nyolcvan rendezvényre érkező és az onnan távozó állampolgárok közlekedését biztosítsuk, és garantáljuk a nyugodt megemlékezéseket. Ha valaki bármelyiket meg akarja zavarni, akkor kötelességünk fellépni, és erre készülünk.

- A feladat gyakorlatilag a teljes állományt leköti, mennyiben számít a polgárőrségre? Lesz-e a tavaly őszi események idején látotthoz hasonló közös járőrözés a kerületekben?

- A budapesti polgárőrökkel kiváló kapcsolatban vagyunk, és most is kérni fogjuk a segítségüket.

- A gumilövedék már nem bevethető, de milyen utasítást adott az egyéb hírhedt eszközökkel, így a viperával vagy a rendőrbottal, illetve a rendőri azonosítószám viselésével kapcsolatban.

- Holnap tartok eligazítást azoknak a parancsnokoknak, akik a három nap alatt részt vesznek a biztosítási feladatokban, és azt fogom nekik elmondani, amit augusztusban is, azaz: a rendőrség semmilyen körülmények között nem lépheti át a törvényi határokat. Az állomány minden tagjának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét, hogy egyetlen rendőr sem vihet magával, és nem viselhet olyan eszközöket - még zsebkést sem -, amelyek a rendőrségnél nincsenek rendszeresítve. Az utcákon kizárólag szabályosan felszerelt, jól látható azonosító-számot viselő rendőrök lesznek. Csak akkor lehetünk hitelesek, ha minden jog- és szakmai szabályt betartunk, és ezt garantálni tudom az ünnepi események biztosítása kapcsán is.

- Tudható, hogy egy éve, a tüntetések idején a kormányfő személyesen és telefonon is beszélt rendőri vezetőkkel. Számol-e a politika bármilyen szintű közbeavatkozási kísérletével?

- Az én munkámba soha nem szóltak bele, és biztos vagyok benne, hogy nem is fognak. Amit teszek, azért vállalom a felelősséget.

- Nyilván lesznek olyan demonstrációk, amelyeket nem jelentettek be előre. Mi történik akkor, ha az egybegyűltek békésen viselkednek? Akkor feloszlatják őket?

- A rendőrség a hatályos jogszabályok szerint ilyen esetekben nem mérlegelhet. A törvény szövege világos, tehát az ilyen demonstrációkat mindaddig feloszlatjuk, amíg a jogalkotók az ide vonatkozó passzusokat meg nem változtatják, mert ellenkező esetben a rendőrség maga követ el törvénysértést.

(Magyar Hírlap)