Kijárási tilalom
2007. október 21., 11:13
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ünnepi beszédének alkalmából hétfőn szinte hermetikusan lezárják az operaház környékét. A szabadság ünnepén igazoltatásokkal, kordonokkal kell szembesülniük mindazoknak, akik szeretnének méltó módon megemlékezni mindazokról, akiknek emlékét a nemzeti ünnep őrzi.

Sajnos, október 23. tavaly óta nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, hanem a 2006-os ünnepi rendezvényeken a békés megemlékezők ellen elkövetett brutális rendőri beavatkozás évfordulója is. Könnygázgránátokkal, gumilövedékekkel, vízágyúkkal támadt a békés ünneplőkre a rendőrség. Lovasroham, kardlapozás, gumibotozások, a forradalom ötvenedik évfordulójának mérlegéhez kell sorolnunk mindezeket. A világ pedig Magyarországra figyelt: nem a kerek évforduló méltósága miatt kerültünk a televíziók vezető hírei közé, hanem a zavargások miatt. Azzal, hogy közvetlenül beavatkozott a rendőrség irányításába, a hatalom Magyarország nemzetközi tekintélyét is csorbította.

Azóta pedig eltelt egy esztendő. Ennyi idő egyelőre kevésnek bizonyult, hogy a sértettektől, akiket megvertek, akiket a lövedékek eltaláltak, bocsánatot kérjenek. Illetékes helyen tudják jól, hogy a bocsánatkérés beismerés is lenne. Annak a beismerése, hogy nagyon csúnyán hibáztak, visszaéltek a hazugságokkal megszerzett hatalmukkal, befolyásukat kiterjesztették a rendőrségre, saját politikai céljaik eszközeként használták az állami erőszakszervezeteket.

Egy ország nemzetközi tekintélye helyreállítható, egy ember elveszített látása nem. A sérültek teljes joggal várnak bocsánatkérésre azóta is, velük együtt pedig mindannyian a hibák és vétkek beismerésére. Ehelyett azonban csak átlátszó, hiteltelen magyarázkodást hallottunk. Csak képmutatást láttunk. A hatalom arroganciájának szemléletes példája ez.

A riogatás hetekkel az idei nemzeti ünnep előtt megkezdődött. Szilvásy György szerint, aki már sokadszor húzza elő ingujjából ezt a nyerőnek vélt lapot, szélsőséges csoportok médiafigyelmet megragadó akciókra készülnek. Sem az ijesztgetésből, sem a rendbontásból nem kérünk. És nem kérünk a kormányzati provokációkból sem: ha a tárca nélküli miniszternek információi vannak a készülődésekről, elvárjuk, hogy az ellenőrzése alatt álló szervezetek akadályozzák meg ezeket az akciókat, s ha kell, a szervezőket vonják ki a forgalomból még idejekorán. Mindeközben pedig ne feledkezzenek meg arról sem, hogy adóforintjainkkal mi fizetjük őket, tehát senki másnak - nekünk tartoznak felelősséggel.

Kijárási tilalmaktól mentes, méltóságteljes nemzeti ünnepet akarunk. Magyarázkodások nélkül.

(Magyar Hírlap)