Vég-játék
2007. október 25., 12:19
Égő - Nem tűnt el a pénz, csak bizonyos összegeket más helyen használtak fel - mondta Demszky Gábor, miután képtelen volt elszámolni a fővárosi utak felújítására rendelt több mint ötszázmillió forinttal.

Ha a főpolgármester veretes mondata precedensértékűvé válik, sem bankrablót, sem sikkasztót, sem zsebtolvajt nem érhet utol a törvény szigora, hiszen rendszerint ők sem a pénz eltüntetésének, megsemmisítésének elvetemült hívei, ők sem vandál állatok, gyújtogató kártevők, csupán a "más helyen felhasználás" nagy barátai.

A félmilliárd különben tényleg nincs meg. Csak már tudjuk, hogy nem kell miatta izgulni. Biztosan jó helyet talált neki Demszky Gábor.

Ha így tekintünk az életünkre, akkor felesleges purparlé Veres Jánost lemondásra felszólítani, hiszen egykori fémfelvásárló cége sem tett mást, mint áfának csúfolt pénzeket tartott saját felhasználási körben, ami az állami bürokrácia ismeretében nagyon is ésszerű döntésnek tekinthető. Még majd elkorruptkodták volna a drága jó magyar forintokat odafenn a hivatalban. Így azonban módjuk sem volt rá. Ez volt a veresi tisztasági csomag 1991 és 1995 között: nem engedte megkárosítható helyzetbe hozni édes hazáját, s a magyar államot, mert nem adta oda neki az amúgy könnyedén elsíbolható pénzt.

Értik, ugye? Zseniális. Ezért nincs baj ma az államháztartással. Jó kezekben van.

A Fidesz bezzeg saját magát nevetségessé téve erőlködik, hogy nem lehet áfacsaló a pénzügyminiszter, miközben csak a vak nem látja, hogy lehet. Ott ül előttük a parlamentben, vagy sértetlenül fütyörészik bele a kamerába, és kifejezetten rossz néven veszi a szerinte nemtelen támadásokat.

Veres különben a szerethető politikusok közé sorolható. Nem szállt el, emberszabású maradt, ismerősei szerint kifejezetten kedves, ráadásul még a pénzügyekben is jártas, gyakorlati tapasztalatokkal bír, tehát igazán alkalmas lehetne magas hivatal betöltésére. Csak éppen kiderült róla, hogy egy áfacsaló cég ügyvezetője volt, hogy a választások előtt roppant súlyos költségvetési adatokat titkolt el, hogy állami támogatásban részesítette az üzemcsarnokát kibérlő külföldi céget, hogy vissza nem térítendő milliókat nyertek rokonai, hogy a közvélemény félrevezetésére ötéves, végrehajthatatlan adócsökkentési törvényt készíttetett elő, hogy előterjesztésére fogadta el a parlament a költségvetésen helyrehozhatatlan károkat okozó áfacsökkentési jogszabályt. És hogy jogerősen börtönbüntetésre ítélt cégtársát egész addig hagyták futni a hatóságok, amíg a Hír Tv be nem kerítette.

Csak éppen ennyi.

Való igaz, hogy nem gyújtotta fel a Magyar Nemzeti Bankot, az összes devizatartalékkal együtt, ami már Demszky Gábor szerint is nehezen feldolgozható hiba, sőt, talán bűn lenne. De biztosan égni kell ahhoz valaminek, hogy a józan ész ismét teret nyerjen?

Az arcok égése kevés?

(hetivalasz.hu, Borókai Gábor)