Unió Erdéllyel!
2007. október 29., 08:20
Tőkés László egyéni jelölt Orbán Viktorral, az RMDSZ pedig Markó Bélával és egy pityókával (a székely kifejezésekben kevéssé járatosak kedvéért: krumplival) nyitotta meg a kampányát az első romániai európai parlamenti választásokra készülve. Az RMDSZ vezetője szerint "sikertelen vállalkozás narancsot termeszteni Erdélyben", a Fidesz elnöke pedig úgy véli: a romániai magyaroknak rendíthetetlen embert kell az Európai Parlamentbe küldeniük.

November huszonötödikén harmincöt hely sorsa dől el Romániában, és a matematika szerint Tőkés az esélyesebb: neki a leadott szavazatok 2,8 százalékát kell megszereznie, míg az RMDSZ-nek át kell ugrania a pártok számára kijelölt ötszázalékos küszöböt. Ám egyiknek sincs könnyű dolga, de talán a református püspök lélektani előnyben van annak köszönhetően, hogy Romániában ő az egyedüli egyéni jelölt, aki bőven össze tudta szedni a százezer támogató aláírást annak ellenére, hogy komolyan akadályozták ebben (az RMDSZ egyik vezetője, Verestóy Attila annak idején kerek-perec kiadta a jelszót: csírájában kell elfojtani a próbálkozást). Tőkés pártok felett álló jelölt, hiszen hat szervezet kérte fel az indulásra, az RMDSZ-nek pedig utolsó pillanatban kellett mozdonyt (listavezetőket) cserélnie, mert korábbi jelöltjük, Nagy Zsolt távközlési miniszter korrupciós ügyek miatt kényszerült lemondásra. Az is lényeges, hogy Tőkés egy esztendővel ezelőtt javasolta Markónak: indítsanak pártok felett álló nemzeti listát. Akkor elutasították őt, aztán az elbukott elnökbuktatónak szánt referendum után maguk kezdtek tárgyalásokat a püspökkel a saját pártlistájukon való részvételre. A tárgyalások nem jártak eredménynyel, Tőkés önállóan indul.

A pap ne politizáljon - mondják sokan, nem gondolva arra, a hírhedt Securitate is pontosan ezzel az érvvel próbálta Temesvár hősét elhallgattatni. Különben az RMDSZ-lista második helyén is egy református lelkész áll, és Erdélyben - gondoljunk csak Márton Áron katolikus püspök példájára - történelmi időkben felelősséget kellett vállalniuk a történelmi egyházak vezetőinek. Tizennyolc évvel a romániai rendszerválás után még van bőven tennivaló: nincs állami magyar egyetem, az autonómiáról csak kampányidőszakban beszél az RMDSZ, az egyházi javak visszaszolgáltatása csigalassúsággal történik, és az országból eltűnt több mint kétszázezer magyar. Tőkés jogosan kritizál, amikor azt mondja: az RMDSZ nagy mulasztást követett el azzal is, hogy külpolitikáját alárendelte a román kormány külpolitikájának. Néhány napja erdélyi és anyaországi értelmiségiek felhívást adtak közzé a püspök támogatására. Tőkés személyében - írták - a romániai magyarok olyan világszerte ismert és megbecsült személyiséget küldhetnek képviselőként az Európai Parlamentbe, akinél hitelesebben senki nem jeleníti meg Európában a határokon átívelő összmagyar nemzeti integráció programját.

Hisszük, hogy - ahogyan egykor Temesváron - Tőkés László Brüsszelben is képes kovásza lenni olyan folyamatoknak, amelyek révén Európa visszatalál keresztény gyökereihez, a nemzetei közötti szolidaritáshoz, és egy új - igazságosabb és méltányosabb - rend keretében az unió esélyt teremt a nemzeti közösségek önrendelkezésének - fogalmazták meg. Az RMDSZ jó ideje következetesen szembemegy saját választói akaratával. Tőkés egy jó kampánnyal megszólíthatja a kiábrándultakat és az apolitikusokat is, így elméletileg még az is előfordulhat - főleg, ha a románok alacsony számban mennek el szavazni -, hogy a püspök és az RMDSZ képviselői is bejutnak az Európai Parlamentbe. Unió Erdéllyel! - ez a jelszó, de november huszonötödike arra is választ ad, mennyire bíznak az erdélyi magyarok saját politikai elitjükben.

(Lukács Csaba, Magyar Nemzet)