Gyurcsány egyre jobban gyengül
2007. november 6., 09:39
A jelenlegi hangulat előrevetítheti a miniszterelnök leváltását - mondta a Magyar Hírlapnak Mráz Ágoston Sámuel, politológus.

- Milyen folyamatokat vetít előre a jelenlegi koalíciós helyzet?

- Egy dolgot biztosan jelez: Gyurcsány Ferenc gyengülését. Parlamenti viselkedésében is tetten érhető ez, de legjobban az fémjelzi ezt a folyamatot, hogy a tisztasági csomag és a több-biztosítós rendszer esetében is markánsan megjelentek az MSZP-n belüli ellenvélemények is. Az úgynevezett belső ellenzéki kiszólások pedig egyre gyakrabban hallhatók. A jelenlegi hangulat előrevetítheti a miniszterelnök leváltását, ez a jövő évi költségvetés elfogadása, a népszavazás vagy az európai parlamenti választások után egyaránt megtörténhet. Azért mondtam ezeket az időpontokat, mert a váltás könnyebben köthető egy új folyamathoz, jelezve ezzel is a megújulási szándékot.

- Ez a bizalomvesztés az őszödi beszédre vagy a párt támogatottságában most tapasztalható drasztikus csökkenésre vezethető vissza?

- A mostani helyzet a döntő. Jelenleg a miniszterelnök politikájának tulajdonítható, a közemberek által kézzelfogható eredményeket nem lehet felmutatni. Természetesen megpróbálják a részeredményeket kommunikálni, de ebből a választópolgárok szinte semmit nem éreznek.

- Mivel magyarázható az a felvetés, miszerint korábbi SZDSZ-es politikusok egy újabb liberális pártot alapítanának?

- A liberálisoknál tapasztalható belső feszültséget jelzi, ez főként Kóka János pártelnökségével magyarázható, aki nem azt hozta, amit a párt nagy része várt tőle. Az SZDSZ-nek ettől függetlenül van egy aranytartaléka, Fodor Gábor, aki miniszterként markánsan fejti ki véleményét.

(Magyar Hírlap)