A béka visszanyal
2007. november 12., 22:12
Fülön csípték Kóka Jánost, hogy a fair play közepette feketemunkásokkal építi hatszintes otthonát. Már-már népmesei fordulat. Aki magának vermet ás. Ám a népmesékben nincsenek ügyvédek, se jog, és pláne nincs adómorál. Még szerencse, hogy már készülnek az új mesék. Szmájli.

Kóka János természetesen egyáltalán nem felelős azért, hogy körözött drogfutárokat és romániai feketemunkásokat találnak az építkezésén. Az ott folyó munkához a miniszternek annyiban van köze, ami a generálkivitelezővel kötött szerződésben le van írva. Ahány építkezést láttam csak kicsit közelebbről az elmúlt pár évben, mindegyiken feketemunkások dolgoztak. Na jó, külön drogfutár nem volt, de egy ekkora házhoz már az is jár. A tulajdonos pedig minden esetben tiszta: azért nem felel, amit az alvállalkozói művelnek. Azt majd ők elsimítják a hatósággal. Valahogy bizonyára megoldják, különben nem épült volna itt semmi tíz éve.

Ne örülj, János, ne örülj. Te speciel nem vagy tiszta.

Az építőipar pont olyan immanensen korrupt, mint az egészségügy. Mindenki tudja, hogy az építkezéseken feketén dolgoznak magyarok és külföldiek, sőt külföldi magyarok. Ilyen rendszert sikerült kinevelni. Kinek is? Hm... lássuk csak. Biztos benne volt az Orbán keze, az egy nagy gennyláda. De mintha 2002 óta nem ő, hanem jé! pont az SZDSZ birtokolná a gazdasági tárcát. A többit pedig koalícós partnere.

Ja hogy tisztán sokkal többe kerülne az építkezés? Az lehet: a lopott autó is olcsóbb, mint a nem lopott. Az építőipar azért működik így, mert nem elég szigorúak a büntetések, és nem elég magas a lebukás esélye. Ja, az is lehet, hogy nem kellett volna erőből tolni a minimálbért felfele.

Hű, de jó ötletem támadt! Mi lenne, ha bevezetnénk ezt a jópofa objektív felelősséget, amit az autósoknál? Mi lenne, ha egy ilyen esetnél a tulajdonos, aki nyilván sejti, mi folyik az építkezésén, nem mutogathatna ártatlan arccal a kivitelezőre, az meg az alvállalkozóra? Még akkor sem, ha miniszter.

Ám a miniszter most is felelős a helyzetért, ami oda vezetett, hogy egy ilyen feddhetetlen férfiú is a bűn árnyékába került. A romlott rendszer fennmaradásáért felelős. Nem a házáért: a hazáért. Az egyetlen, amit tehet, hogy minden erejével segíti a hatóságokat, és tudomásul veszi, hogy ugyanannyi pénzből törvényesen nem lesz neki hatszintes háza. Csak négy.

Le kell nyelni a békát, mielőtt lecsapoljuk a mocsarat.

(Tóta W. Árpád, Index)