Kettős ünnep
2007. november 27., 07:35
Két napja tart a magyar örömünnep Erdélyben: az RMDSZ mellett Tőkés László független jelölt is brüsszeli mandátumot szerzett.

A romániai magyarság joggal ünnepel, hiszen közösségük példát mutatott nemzeti felelősségérzetből, közéleti érzékenységből. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a látványos előretörés csak és kizárólag a rendkívül alacsony részvételnek köszönhető - ha a többségi románok komolyan veszik a megméretést, alighanem magyar képviselő nélkül marad az EP-küldöttség. A csekély országos részvétel nem feledtetheti az erdélyi magyarokkal, hogy politikai legitimációjuk továbbra is matematikai kérdés, az viszont rajtuk múlik, kihozzák-e az adott helyzetből a maximumot. Most sikerült.

Ennél is fontosabb körülmény, hogy az erdélyi magyarok másfél évtized után végre érdemben is dönthettek a saját ügyeikről, hiszen valódi választás elé állították őket. Az RMDSZ nem az a párt, ahol a tisztújítást különösképp komolyan veszik: Markó Bélára hovatovább egy emberöltő óta örökös elnökként tekint román és magyar, nem beszélve a személye körül csoportosuló szenátorokról és képviselőkről. Ezt a nagy összhangot bontotta most meg Tőkés László, és szerzett brüsszeli helyet egyesek meglepetésére, de nem igazán váratlanul. A magyarok nagyjából egyharmada őt választotta, és ez a tény különösen sokat ér a politikai mérlegen, hiszen számottevő anyagi források híján, kizárólag önnön erkölcsi tekintélyére támaszkodhatott. Mostantól az RMDSZ nem mondhatja azt, hogy a romániai magyarság elsöprő többségét képviseli Bukarestben és Brüsszelben, nyilvánvaló, hogy létezik magyar alternatíva. Nekünk, magyaroknak különösen fontos, hogy a szélsőséges román pártok kivétel nélkül könnyűnek találtattak. Kis szerencsével egyikük-másikuk örökre el is tűnik a politikai süllyesztőben. Vadim Tudor és Funar nagy álma, a középkori gyűlöletben tobzódó nemzetállam egyre távolabb kúszik, s bár gond, baj bőven van keleti szomszédságunkban, aligha hiányoznak majd Brüsszelből az orvostudomány fejlődésében bizakodó dák führerek.

A választás tehát lezajlott, a valódi kérdés mostantól az, hogy képes-e az együttműködésre Frunda, Sógor és Tőkés az európai fővárosban. A válasz sajnos korántsem egyértelmű. Az elmérgesedett helyzetet a Szabad Demokraták Szövetsége sem oldotta: máris bejelentette, hogy Brüsszelben együttműködik az RMDSZ képviselőivel, Tőkést viszont meg sem említette. A jelek szerint szüksége van néhány napra a teljes felocsúdáshoz. Mi azonban örüljünk a jó hírnek, annak, hogy az erdélyi magyarság elment választani, és ennek meg is lett az eredménye.

(Magyar Hírlap)