Játszótér helyett olajfolt marad az Etele téren?
2007. december 6., 11:23
Félő, hogy továbbra sem vehetik birtokukba a helyi lakosok az Etele teret - hangzott el Kupper András és Illés Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján az Etele téren. Kupper András fővárosi képviselő, a kerületi FIDESZ-MPSZ frakcióvezetője és Illés Zoltán környezetvédelmi szakpolitikus szerint a XI. kerületi önkormányzat vezetőinek döntése miatt továbbra is betondzsungel maradhat a tér. Enek az az oka, hogy a Kerületi Szabályozási Terv előkészítése nem a tervpályázaton győztes terv alapján kezdődött el.

A 4-es metró előkészítése halaszthatatlanná tette, hogy Budapest és a kerület vezetői végre tegyenek is valamit az Etele téren lakók és az itt közlekedők érdekében. Az Etele tér rendezésére most kivételes, és egyben utolsó lehetősége van a kerület vezetésének.

A Fővárosi Önkormányzat és Újbuda Önkormányzata 2007 nyarán országos városépítészeti ötletpályázatot írt ki a "Kelenföldi pályaudvar és térsége" címmel. A tervpályázat célja az volt, hogy olyan városépítészeti és környezetalakítási megoldásokat keressen, amelyek megvalósítása révén a közszféra és a magánszféra együttműködésével új városrészközpont jön létre a BKV, a Volán és a MÁV területein.

A városépítész szakemberekből álló Bíráló Bizottság megnyugtató módon döntött: úgy tűnhetett, az Etele tér végre igazi városi tér lesz, hatalmas parkkal és játszótérrel, a környéken pedig kereskedelmi létesítmények, irodaházak valósulhatnak meg.

Kupper András a sajtótájékoztatón elmondta: "Hiába a Bíráló Bizottság döntése, mert a Kerületi Szabályozási Terv előkészítése mégsem a városépítész szakértők által elfogadott győztes pályázat alapján indult meg. Hiába a nyertes környezetépítészeti terv, ha a hivatalos szabályozási terv itt az Etele téren nem valódi parkot fog engedélyezni, hanem mélygarázst."

Illés Zoltán hozzátette: "A kerület lakói számára elfogadhatatlan, ha ezek a létesítmények az egybefüggő zöldfelület, egy park helyett, és nem mellette valósulnak meg. Látják, hogy ezek a hatalmas területek az Etele tér mellett lehetővé teszik, hogy megférjen egymás mellett minden funkció: a közlekedési csomóponthoz tartozó létesítmények és a kikapcsolódást szolgáló közpark."

Kupper András és Illés Zoltán felszólították Molnár Gyulát, Újbuda polgármesterét és Lakos Imre alpolgármestert, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az Etele tér végre ne egy sivár betonplacc legyen, hanem egy élhető városrész, amelynek parkja lehetőséget ad az újbudai polgároknak a pihenésre, kikapcsolódásra.

(fidesz.hu)