EP: megszavazták a levegőminőségről szóló irányelvet
2007. december 12., 09:33
Az Európai Parlament (EP), keddi strasbourgi ülésnapján második olvasatban is megszavazta a levegőminőségről szóló irányelvet.

A szöveg rendelkezik az emberi egészségre legkárosabb "finompor" megengedhető maximális koncentrációjáról. Ezt eddig nem szabályozta jogszabály. A portugál elnökséggel november végén, második olvasatban elért megállapodás garantálná a légúti betegségekért - például asztma, hörghurut, tüdőtágulás - felelős légköri gázok koncentrációjának csökkentését is. A tagállamok az irányelv életbe lépése után két évet kapnak a direktíva nemzeti jogba történő átültetésére.

Vannak olyan területek, városok, amelyek az adott körülményekre jellemző szóródási tulajdonságok és éghajlati jellemzők miatt nem tudják teljesíteni a kívánt célértékeket. Az ideiglenes felmentés csak akkor engedélyezhető, ha a tagállamok olyan dokumentumot nyújtanak be, amely bizonyítja, hogy az irányelv által meghatározott értékek a helyi és nemzeti szintű intézkedések ellenére sem teljesíthetők. Az irányelv értelmében a tagállamoknak mintavételi pontokat kell felállítaniuk a nagyvárosokban és a 250 ezer lakost meghaladó településeken, vidéken pedig 100 ezer négyzetméterenként kellene mérőállomást telepíteni.

Az irányelvtervezet hétfő esti vitájában felszólalt Olajos Péter néppárti EP-képviselő. Elmondta, hogy Budapest a lebegőrészecskék tekintetében már az év első harmadában eléri a megengedett határérték-túllépések számát, sőt, nem ritkák a 4-5-szörös mértékű túllépések sem. Olajos úgy vélte, "ma nem az az elsődleges feladatunk, hogy további, még szigorúbb szabályokat szavazzunk meg, hanem, hogy a meglévők betartását elősegítsük". A képviselő szerint az a helyes, ha a jogszabály "a levegőszennyezést elsősorban a szennyező forrásnál kívánja mérni és megfogni". Értékelése szerint az irányelv "nem ambiciózus, de előremutató".

(MTI)