Kényszerbúcsú a gyógyszerektől
2007. december 14., 06:53
Kárba veszett az utóbbi hónapokban minden negyedik recept. Vagyis az orvosok annak rendje s módja szerint felírják a betegeknek a gyógyszert, de a vényeknek legalább a huszonöt százalékát nem váltják ki.

A hírre az egészségügyi tárcánál talán azt bizonygatják: az ilyen beteg igazából nem is beteg, minek akkor neki a patikaszer. A hivatalos elméletet erősíti, hogy jelentősen visszaesett az orvosi rendelők látogatottsága is. A miniszter asszony nemrég győzelmi jelentésként adta elő, hogy íme a vizitdíj beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s azok a képzelt betegek, akik eddig fölöslegesen rabolták az orvos drága idejét - hiszen csak társadalmi életet akartak élni a rendelőben - most jobb belátásra tértek. A kiváltatlan vényekről és az elmaradó orvos-beteg találkozókról szóló adatok az egészségügyi kormányzat tolmácsolásában azt jelentik, hogy csak bele kellett vágni a reformba, és az eredmények máris megmutatkoznak.

Ilyen kevés kell a nemzet meggyógyításához?

Az egészségügyi kormányzatnak semmiféle statisztikája nincs arról, hogy kik és milyen okból kifolyólag hagyják veszni a felírt gyógyszert; kik és miért mondanak le az orvosi rendelésről. Az öndicsőítő örömódák hitelessége azonban könnyen cáfolható. Egyértelmű, hogy mind a két folyamat javarészt a pénzhiányra vezethető vissza. És ilyen értelemben a legveszélyeztetettebb honfitársaink a kisnyugdíjasok, akik a legtöbb kórtól szenvednek, és akik sokszor már csak a patikában döbbennek rá, hogy nincs pénzük az orvosság kiváltására. Kényszerből mondanak le a patikaszer kiváltásáról, mert a gyakorta változó gyógyszerár-támogatás csúf tréfát űz velük. Vajon készít majd a szakminisztérium egy olyan felmérést, amelyből kiderül, hány beteg állapota súlyosbodott, és hányan távoztak hamarabb az élők sorából azért, mert nyugdíjukból nem tudják kigazdálkodni a szükséges patikaszer kiváltását? És azt kikalkulálta valaki, mit hoz a jövő év? Vagy már készen áll az optimista jelentés arról, hogy a nyugdíjemelések megkönnyítik az idős emberek kezelését? De arra is gondol valaki a kormányzatnál, hogy a nyugdíjas-infláció - a gazdaságkutatók prognózisa szerint - lényegesen magasabb lesz a járandóság növekedésénél?

Az persze valóban jó hír, hogy az influenza elleni védőoltásért jelentkező nyugdíjasoknak semmit sem kell fizetniük. Csak attól tartunk, hogy a gyógyszertári csalódások és a sok, pénzhiány miatt lemondott rendelői megjelenés tapasztalatával a hátuk mögött az idős emberek már el sem hiszik, hogy ez igaz lehet.

A sok évtizeden át fizetett biztosítási járulék után valóban kész csodának számít, hogy van olyan betegség, amelytől ingyen próbálják megvédeni őket.

(Magyar Hírlap)