Az Építészeti Munkacsoport konferenciájáról
2007. december 19., 13:13

Az elmúlt napokban Kisteleken rendezte konferenciáját a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságán belül működő Építészeti Munkacsoport. A tanácskozásra kivitelezőket, tervezőket, beruházókat hívtunk meg, akik az ágazat legfőbb problémáiról adtak tájékoztatást. Egyetértettek abban, hogy nem lehet komoly szakmai munkát végezni az Országgyűlés által folyamatosan parkolópályán tartott úgynevezett nagy kamarai törvény nélkül, hiszen az építész kamara és a mérnök kamara érdekérvényesítő képessége az elmúlt időszakban szinte megszűnt.

Rontja az építész szakma megítélését, hogy a felsőoktatásban folyamatosan csökken az oktatói munka szakmai presztízse, hiszen a jó szakemberek megélhetési okokból a magánszektorba menekülnek, otthagyják az egyetemi pulpitust. Ennek legfőbb oka a jelenlegi kormányzat oktatáspolitikája, ami nem veszi figyelembe az adott felsőoktatási intézmény szakmai, oktatói színvonalát.

A mérnökszakma szomorúan veszi tudomásul, hogy napi szinten kell megküzdeni nemcsak a körbetartozás rémével, hanem a tervezés kapcsán közreműködő hatóságok gyakran hátráltató magatartásával. A tanácskozás egyhangú véleménye, hogy a kormányzat által szabott, jelenlegi feltételrendszer kárára van a mérnöktársadalomtól joggal elvárt alkotómunkának.

Nagy Sándor,
a Fidesz Építészeti Munkacsoportjának vezetője