Szisztematikusan folyik az erdők kirablása
2007. december 29., 11:13
Eddig több száz hektár erdőt raboltak ki fatolvajok az ország különböző területein az idei télen, nagy károkat okozva az erdőtulajdonosoknak.

A Kis- és Középbirtokosok Érdekvédelmi Egyesülete szerint azonnali törvénymódosításra van szükség a magántulajdon védelmében. Mint állítják, Magyarországon jelenleg megélhetési bűnözőként kezelik a fatolvajokat, és futni hagyják őket - miközben jogosulatlan fakitermelés miatt minden további nélkül bírságot róhatnak ki az eleve megkárosított erdőbirtokosokra.

Az erdőtulajdonosok fokozottan hátrányos helyzetben vannak, mert országszerte megállíthatatlanul folyik az erdők kirablása. A tolvajok főként éjszaka indulnak rendszám nélküli autókkal és utánfutókkal, s az elmúlt hónapokban már több száz hektáron tették tönkre az erdőket. Németh Attila, a Kis- és Középbirtokosok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint eredményes rendőri intézkedésről még nem hallottak. Állítólag mindaddig nem számíthatnak nagyobb szigorra, míg megélhetési bűncselekménynek tekintik hazánkban a falopást.

"Tetemes kár keletkezik az erdőkben - mondta Németh Attila -, emellett a be nem fizetett adó mértéke is jelentős." Elképesztő módon azonban tettes sosincs, de olyan már előfordult, hogy az erdőfelügyelet jogosulatlan fakitermelés miatt még meg is büntette az erdőtulajdonosokat. Ám nemcsak saját célra, hanem továbbértékesítésre és legtöbbször szakszerűtlenül irtják a fákat. Egy mázsa akác tűzifáért ma nagyjából háromezer forintot kérnek.Térd- vagy derékmagasságban vágják el a törzset, mert állítólag így nem hallatszik messzire a favágás zaja. "Persze ez csak a tolvajok véleménye, szerintünk inkább arról van szó, hogy még lehajolni is lusták. Ezért hagyják hátra a gallyakat és az ágakat szétdobálva, pedig ezzel csak tetézik az erdőkben okozott kárt" - mondta Németh.

Az elnök szerint mindeközben az önkormányzatok könyörtelenül megfizettetik a földtulajdonosokkal a mezőőri járulékot, amely egy közepes birtoknagyságnál komoly összegre rúghat (ennek mértéke általában 600-700 forint hektáronként), a mezőőrség mégis képtelen megvédeni az erdőt. Az elnök elkeserítőnek tartja, hogy "számos feljelentés született az országban, de tettenérés nélkül lehetetlen eljárni a megélhetési bűnözőkkel szemben". Nagyjából tíz-húsz fa kivágásával kétszázezer forintos kár keletkezik az erdőben. Fegyvernek környékén eddig 30-50 hektáros akácost érintett a falopás, a Tisza árterében pedig megbecsülni sem lehet, hogy mekkora a kár.

"Nem fogadjuk el a kialakult helyzetet, pláne azt nem, hogy miközben büntetlenül kirabolják az erdőket, az erdőfelügyeleti hatóság és az önkormányzatok a tehetetlen erdőtulajdonosokat büntessék. Komoly törvénymódosításra vagy új törvények megalkotására volna szükség! - mondta a kis- és középbirtokosok nevében az elnök. - Ha elfogadjuk, hogy létezik megélhetési bűnözés kategória, és nem büntethető a falopás, akkor előbb-utóbb a betörés vagy az útonállás is azzá válhat, ha ennivalóra kell a pénz."

"Ami napjainkban történik az erdőkkel, az a kormány általános leépítési tevékenységének az egyik szomorú következménye" - állítja a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, Font Sándor (Fidesz). Szerinte a Gyurcsány-csomag következménye nemcsak a gáz és villanyáram drasztikus drágulásán és az életszínvonal romlásán érhető tetten, hanem azon is, hogy szociális válságba kerültek az emberek. A kormány jelentősen csökkentette a természetvédelmi és mezőőrök támogatását, pedig ők azok, akik meggátolhatnák a falopást. A teljes leépülés következtében tehát védtelenné váltak a gazdák. "A jelenlegi törvénykezés sajnos olyan szakaszba érkezett, amikor a liberális szemlélet már áthatja az egész rendszert" - próbál magyarázatot találni arra a torz szemléletre a politikus, melynek következtében ma széles körben előfordulhat, hogy egyes bűncselekményfajtáknál felmentést kaphatnak a tettesek.

(magyarhirlap.hu)