Friss munkanélküliségi adatok - a Fidesz véleménye
2008. január 7., 10:54

A Gyurcsány-kormány alkalmatlan arra, hogy gyarapítsa a munkahelyek számát és növelje a foglalkoztatottak arányát. A 400 ezer új munkahely ígéretével szemben folyamatosan csökken a munkahelyek száma, mivel a hazai kis- és középvállalkozások adó- és járulékterhei állandóan növekednek; pedig ezek a vállalkozások adnak munkát a foglalkoztatottak kétharmadának. A hátrányos helyzetű térségekben még súlyosabb a probléma, különösen Észak-Magyarország és Észak-Alföld van nehéz helyzetben. A munkahely-teremtő beruházásokhoz biztosított támogatások előnyeit nem a hazai kis- és közepes vállalkozások élvezik, hanem egyedi kormánydöntések alapján a multinacionális vállalatok. Ahhoz, hogy érdemi változás történjen, a hazai kis- és közepes vállalkozások adó- és járulékterheit csökkenteni kell, illetve olyan pályázati feltételeket kell teremteni, amelyek számukra is lehetővé teszik, hogy eséllyel vegyenek részt az Európai Uniós források elnyerésében.

Bernáth Ildikó (Fidesz)

az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke