Révész Máriusz írásbeli kérdése Kiss Péter kancelláriaminiszterhez
2008. január 14., 12:36

Tisztelt Miniszter úr!

Mára már senki sem vitatja, hogy hazánk egyre mélyebb szociális válságban vergődik, az emberek egyre nehezebben élnek, és egyre nő az olyan családok száma, ahol a hónap végén a bevételek nem fedezik a kiadásokat. A Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései áremelésekhez, reálbér-csökkenéshez és az adóterhelés növekedéséhez vezettek. Önök úgy kértek megértést és türelmet az emberektől, hogy közben azt hangoztatták: a megszorításokat és a spórolást önmagukon, a kormányon kezdik. Ehhez képest a Népszabadság információi szerint Gyurcsány Ferenc vagyona 900 millió forinttal növekedett a tavalyi évben, 10 milliárd forintot dobtak ki a semmire a kormányzati negyed amúgy is arcátlan beruházása miatt, 120 millió forintért rendeltek esetenként blőd tanulmányokat, több százezer forintot költöttek egy-egy postásbiciklire, most pedig kiderült, hogy kormánytisztviselők a spórolás jegyében 813,5 millió forintért utaztak külföldre 2007-ben. Az utazások között ismételten találunk teljesen felesleges, az országnak hasznot nem hozó kiküldetéseket, melyek egyetlen következménnyel jártak: vitték a pénzt, az emberek pénzét.

Tisztelt Miniszter úr!

Kérem tájékoztatását az alábbi kérdésekben:
Milyen hozadékkal járt Magyarország számára, hogy kis híján 3 millió forintért képviselték hazánkat kilenc űrkutatási konferencián? Mi volt az oka és hozadéka annak, hogy a környezetvédelmi tárca egyik munkatársa kilenc napot töltött az Egyesült Államokban a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság ülésén? Mi értelme van annak, hogy az egészségügyi tárca százezreket költ egy elhízás elleni törökországi konferencián való részvételre? Milyen tapasztalatokat adott át a Gyurcsány-kormány képviselője Egyiptomban a korrupció ellenes küzdelmet illetően? Végül pedig, Miniszter úr, nem gondolja, hogy sokkal inkább a magyar emberek problémáinak, nehézségeinek megoldására kellene fordítani a közpénzeket bálnavadászati, űrkutatási és elhízás elleni konferenciák helyett?

Várom megtisztelő válaszát.

Révész Máriusz (Fidesz)