Egy évtizeddel az után, hogy a tudósok beavatkozása nyomán megszületett az első klónozott emlős, Dolly a birka, az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a klónozott állatok húsát és tejét.
Az FDA közleménye szerint a klónozással szaporított szarvasmarha, sertés és kecske, valamint a hagyományosan fogyasztott más állatok klónjaitól született jószágok húsa is biztonságos.
A testület ugyanakkor az adatok hiánya miatt nem fogalt állást a klónozott birkák és más állatok húsának fogyaszthatóságáról.
A hatóság nem követeli meg, hogy a boltokba kerülő termékeket külön megjelöléssel lássák el. A kereskedők azonban kérvényezhetik, hogy "nem klónozott" címkét tehessenek az általuk árult élelmiszerre.
A Dean Foods tejtermékcég és a Smithfield sertésfeldolgozó a fogyasztói hangulatra reagálva azonnal közölte, hogy a közeljövőben nem tervezi klónozott állatokból készített termékek piacra dobását.
Az ajánlásokat hat éves kutatás előzte meg. A külföldi megítélését féltő amerikai tejipar sokáig ellenkezett, csakúgy, mint állatvédelmi csoportok. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium pedig nem egyelőre javasolja a klónokból készült termékek reklámozását.