Pásztor István feltételeket szab
2008. január 22., 05:36
Boris Tadictól Pásztor István elvárja a vajdasági és a perszonális autonómiát támogatását a részarányos foglalkoztatást, a közigazgatási körzethatárok felülvizsgálatát és a vagyon-visszaszármaztatást.

- Ismeri a pontos választási adatokat?

- Egyes jelzések szerint már három százalék körüli a rám szavazók aránya, de amíg az országos választási bizottság nem közli a hivatalos adatokat, addig én óvatosan kezelem a számokat.

- Kik szavazhattak önre?

- Elsősorban vajdasági magyarok, nagy valószínűséggel a montenegrói függetlenség mellett felsorakozó montenegróiak, és egyes szerbek. Utóbbiak között olyanok lehettek, akik a decentralizációban és a Vajdaság autonómiájának visszaállításában látják az ország fejlődésének esélyét.

- Valóban megjósolhatatlan a második forduló eredménye?

- Mindkét oldalon megpróbálják mozgósítani a tartalék választókat. Tadic elnöknek nagyobb a "tartálya", amelyből még meríthet, de az ő helyzete sem nevezhető egyértelműnek. A mostani magas részvételi arány két hét múlva már nem lesz ekkora. Az alacsonyabb választási hajlandóság pedig Tomislav Nikolicnak kedvezhet.

- Felsorakoznak Boris Tadic mellé?

- Mi az ő támogatását tartjuk fontosnak, de erről még egyeztetnünk kell vele. Kértem, hogy kezdjük el a tárgyalásokat. A magyar szavazatokért cserébe azt kérjük, hogy az elnök vállalja fel az én programomat is. Több feltételt szabtunk: Tadicnak nyilvánosan is be kell jelentenie, nincs akadálya a mi célkitűzéseink elérésének. Ha ez elmarad, vagy nem lesz egyértelmű, a tartózkodást javasoljuk választóinknak a második fordulóban.

- Akkor is, ha ez Tomislav Nikolic előretörését hozza?

- Igen. Ilyesmivel nem lehet a vajdasági magyarokat zsarolni. Nem nekünk kell eldöntenünk Szerbia jövőjét.

- Mit várnak Boris Tadictól ?

- Azt, hogy támogassa a vajdasági és a perszonális autonómiát, a részarányos foglalkoztatást, a közigazgatási körzethatárok felülvizsgálatát és a vagyon-visszaszármaztatást.

- Van még három ötszázalékos támogatást elért elnökjelölt is. Közülük kinek a támogatása jöhet számításba a demokratikus erők győzelméhez?

- Milutin Mrkonjicra és Cedomir Jovanovicra nem lehet számítani. Jelentős erőfeszítéssel azonban a Vojislav Kostunica kormányfőhöz közel álló Velimir Ilic szerepe fontos lehet még. Erről azonban csak a miniszterelnök dönthet, s ha Tadic mellé állnak, az felértékelheti a magyarok szavazatait is.

(Magyar Hírlap)