A kormányzati oldal nyílt időhúzása és mellébeszélése az új médiaszabályozás kapcsán
2008. január 23., 11:57

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség sajnálattal állapítja meg, hogy a kormányzati oldal nyílt időhúzása és mellébeszélése jellemzi az új médiaszabályozás megalkotásáról folyó ötpárti tárgyalásokat.

Jól jellemzi a kormányzat időhúzását, hogy míg a Fidesz minden kérdésben megfogalmazott alternatívákat, addig a kormányzati oldal a mai napig nem állt elő koherens tárgyalási javaslattal. A médiatárgyalások eddigi sikertelenségéért, ezáltal a digitális átállási folyamat leállásáért a felelősség a kormánypártokat, a kormányzatot terheli. Ezen időhúzás közben pedig olyan médiát illető döntések születnek, amelyek alapjaiban határozzák meg a közszolgálat intézményrendszerének finanszírozási helyzetét. Ilyen például a Magyar Televízió botrányos új székház építése, amelyet a Fidesz többszöri bírálata után most, már az Állami Számvevőszék is több pontjában jogilag aggályosnak minősített.

A Fidesz tisztában van - az európai kötelezettségként előírt, 2012. január 1-ig lebonyolítandó - digitális átállás fontosságával. A sikeres digitális átállás lebonyolítása érdekében a Fidesz többször tanújelét adta az együttműködési készségének. 2007. júniusában a Fidesz is aláírta azt a négypárti megállapodást, amelynek eredményeként képviselői megszavazták az Országgyűlésben a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló, több elemében kétharmados törvényt, és elindulhatott a digitális multiplexekre vonatkozó pályázati kiírások előkészítése valamint megalakulhatott a pályáztatási folyamatot felügyelő országgyűlési bizottság is.

A tavaly júniusban megkötött politikai megállapodás azonban azt is tartalmazta, hogy a digitális átállás nem valósítható meg a mai jogi környezetben, ezért a pályáztatás kérdése nem választható el az új médiaszabályozás megalkotásától. Ezt a tényt az Országgyűlés határozatban is rögzítette, amelynek értelmében 2007. december 31-ig meg kellett volna születnie az új - a digitális átállás jelentette kihívásoknak megfelelő - médiaszabályozásnak, ám ez nem történt meg.

Érthetetlen módon ugyanis a digitális átállásról szóló törvény elfogadását követően közel három hónapig meg sem kezdődtek a tárgyalások. Az indokolatlanul jelentős késést követően a megbeszélések csupán 2007. szeptember közepén indultak újra. Azóta eltelt több mint négy hónap. Az elmúlt hónapokban a Fidesz ismertette szakmai elképzeléseit, ám a kormányzati oldal mind a mai napig nem tudta az új médiaszabályozásra vonatkozó saját álláspontját kialakítani és azt a Fidesszel megismertetni.

Miután a kormányzati oldal hét hónapja alkalmatlannak bizonyult arra, hogy megfogalmazza elképzeléseit az új médiaszabályozásra vonatkozóan, ezért a megállapodás lehetősége is elérhetetlen messzeségbe került. Ez pedig súlyosan veszélyezteti a magyarországi digitális átállás sikeres lebonyolítását, amelyért minden felelősség a kormánypártok, a kormányzatot terheli.

Cser-Palkovics András,

a Fidesz Média Munkacsoportjának vezetője