Élesen bírálják az osztrák hatástanulmányt
2008. január 30., 12:48
Égetnivaló, hazugságokat tartalmazó dokumentumnak nevezte szerdán Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere azt az osztrák hatástanulmányt, amely a Szentgotthárd közelében, a határ osztrák oldalán tervezett hulladék égetőműről készült és amelyet véleményezésre megküldtek a magyar környezetvédelmi minisztériumnak és az önkormányzatnak is.

"Érthetetlen számunkra, hogy le merik írni, hogy Ausztria legkeletibb csücskébe a magyar államhatártól 600 méterre tervezett, évi 325 ezer tonna osztrák hulladék elégetését végző erőműnek nincsenek környezteti hatásai a Magyar Köztársaság területére" - mondta a polgármester. Hozzátette: a tervezett hulladékégetőben mindössze 40 ember fog dolgozni, a térségben viszont 40 ezer ember életminősége romlik. Viniczay Tibor szerint a hatástanulmány elhanyagolható mértékben foglalkozik Szentgotthárddal és a hamarosan ismét önállóvá váló Őrségi Nemzeti Parkkal is. "Visszautasítjuk a heiligenkreuzi hulladékégető környezeti hatástanulmányában leírtakat, nem hiszünk az abban leírtaknak, ki merem jelenteni, hogy a hatástanulmány megállapításai több helyen hazugságokat tartalmaznak" - mondta.

A polgármester kijelentette: el kívánják érni, hogy Szentgotthárd ügyfélként kapcsolódhasson be az Ausztriában folyó engedélyezési eljárásba. Ennek jogi lehetőségeivel kapcsolatban hónapokkal ezelőtt kérdéseket intéztek a magyar szaktárcához, de elmondása szerint választ ezekre a kérdésekre eddig nem kaptak. Szavai szerint ezen eljárás megindításának és bonyolításának kapcsán 20 olyan kérdést fogalmaztak meg, amelyet ismét elküldenek a magyar szaktárcának, segítségüket, válaszaikat kérve.

A sajtótájékoztatón Viniczay Tibor szólt a Rába folyón ismét jelentkező, minden eddiginél intenzívebb habzásról is. "Tűrhetetlen, hogy a magyar diplomácia szemlesütve tűri azt a gyalázatos környezetszennyezést, amely egyes ausztriai érdekek miatt évek óta folyamatosan végeznek" - mondta. Hozzátette már nem csak kérik de követelik, hogy a Magyar Kormány végre vigye a Szentgotthárd-Őrség környezetszennyezésének ügyét az Európai Bizottság elé. "Ismételten kérem a kormányt, hogy erőteljesen érvényesítse a heiligenkreuzi hulladékégető várható hatásaival érintett térség érdekeit, (...) azonnal tegyen intézkedéseket, a magyar külügyminisztérium határozott európai fellépésének érdekében, a Rába szennyezésének megállítására és Ausztria környezetszennyező magatartásának elmarasztalásával kapcsolatban" - hangoztatta a sajtótájékoztatón Viniczay Tibor.

(MTI)