Európai figyelmeztetés
2008. január 31., 07:07
Egy kézlegyintéssel is el lehetne intézni a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Magyarországról szóló cikkét. A német konzervatív lap süllyedő hajóhoz hasonlítja a jelenlegi kormányt - erre az ellenérdekelt politikusgárda gúnyosan megjegyezheti, hogy a cikk kívülről és felületesen ítéli meg a magyarországi politikai helyzetet.

Szeretnénk emlékeztetni a FAZ elemzését bagatellizálókat: a magyar kormánynak igenis létkérdés, hogy a mértékadó külföldi média milyen képet fest rólunk. Tegyünk csak egy alig több mint kétesztendős utazást visszafelé, és máris halljuk Gyurcsány Ferenc ellenzéki képviselőknek címzett ingerült rendreutasítását a parlamentben. A Fidesz honatyái 2005 decemberében ugyanis felhánytorgatták, hogy az angol Financial Timesban drága pénzért helyezett el hirdetéseket az első Gyurcsány-kormány a magyar gazdaság dübörgéséről. Akkor a miniszterelnök rámutatott: az angol lap kultúrája Európa kultúrájával azonosul, és az ott megjelent dicséret sokat segít hazánk jó hírének erősítésében.

Véleményünk szerint a frankfurti lap is legalább olyan szinten képviseli az európai kultúrát, mint a Financial Times. Érdemes tehát komolyan venni azt a - hatalmi szemszögből - kevéssé hízelgő képet, amelyet állapotainkról fest.

Különösen nagyot csattan a FAZ elemzésének az a megállapítása, amely szerint a népszavazás után előre láthatóan idő előtti parlamenti választások következnek majd. Vészterhes európai figyelmeztetés a kormánynak! Rámutat azonban arra is, hogy a kormány reformintézkedéseit a lakosság minden felmérés szerint elutasítja; így a népszavazás csak akkor végződhet "jó eredménnyel" a hatalomnak, ha a választópolgárok részvétele nem éri el a törvényben megszabott minimumot. A kormányzati hajó süllyedésének németországi előre vetítését már csak azért sem szabad minimalizálni, mert hazánk legjelentősebb kereskedelmi partnerei előtt bizonyítja, hogy a kormány helyzete rendkívül ingatag. Az egyre inkább ideiglenesnek tűnő hatalmi pozíciók nem tesznek jót kapcsolatainknak - vonhatják le a következtetést Magyarország jelenlegi és potenciális gazdasági partnerei. Érdekük az - olvasható ki a sorok között -, hogy Budapesten egy stabil kormány vegye át az irányítást.

Mintha a legnagyobb ellenzéki párt elvárásait tükrözné a FAZ cikke, miközben a reális helyzet vázolja fel.

Remélhetőleg az európai kultúrájú elemzésre a kormányzat mégsem fogja rásütni, hogy az csak a Fidesz fizetett hirdetése.

(Magyar Hírlap)