Az idén elmaradhat az árvíz
2008. február 7., 07:55
A hazai folyók vízszintjének jelentéktelen emelkedésére számítanak a vízügyi szakemberek. A felmérések szerint a vízgyűjtő területeken lényegesen kevesebb hó található, mint a korábbi években.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2007. december 23-án kiadott hosszú távú előrejelzése az idei januárt az átlagosnál kissé enyhébbnek és kevéssé csapadékosnak jelezte, míg a februárt magasabb hőmérsékletűnek és átlagosan csapadékosnak. A szakemberek március hónapra a megszokottnál magasabb hőmérsékletet és szokásos mennyiségű csapadékot prognosztizáltak. Visszaemlékezve az elmúlt hónap időjárására, elmondható, hogy eddig a meteorológusok pontosan jósoltak.

"Az eddig beérkezett adatok alapján a folyók jelenlegi alacsony vízállásának csak esetleges, jelentéktelen mértékű növekedése valószínűsíthető. A Dunán és közvetlen mellékágain, valamint a Tisza vízgyűjtő rendszerében is nagyobbrészt kisvízi helyzet várható. Számottevő szintemelkedésre február közepéig nem kell számítanunk" - mondták érdeklődésünkre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóosztályán. Kiderült még, hogy a szakemberek a jelenlegi előrejelzések alapján úgy vélik, a készültségi szinteket elérő, illetve meghaladó vízszintek kialakulására - a csapadékhelyzet és a hőmérsékleti értékek kedvezőtlen változásának együttes hatására - legfeljebb február közepétől lehet számítani. Mivel a meteorológiai előrejelzések maximum hat-tíz napra előre adnak megbízható értékeket, ezért a távolabbi kilátások csak becsülhetők. A vízügyi hatóságok munkatársai természetesen folyamatosan egyeztetnek a meteorológiai szolgálattal, így ha kell, azonnal megtehetik a szükséges lépéseket.

A hóban tárolt vízkészlet a szakemberek felmérése szerint a Tisza Szeged fölötti teljes szakaszán 2,5, míg a Duna Nagymaros feletti részén 7,5 köbkilométer. Ezek az értékek elmaradnak a korábbi évek mutatóitól, de az azonos időszak sok évi átlagát sem érik el.

(Magyar Hírlap)