Vita csepelen a népszavazás kérdéseiről
2008. február 7., 15:07
Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője, választókerületi elnök nyílt vitára invitálta Tóth Mihály csepeli polgármestert és MSZP-s pártelnököt a Szociális népszavazás kérdéseiről.

Budapest - Csepel Önkormányzata
Tóth Mihály úr részére
Polgármester és az MSZP csepeli elnöke

Tisztelt Polgármester úr! Tisztelt Elnök úr!

Levelem első felében nemcsak, mint polgármesterhez, hanem mint az MSZP kerületi elnökéhez is fordulok Önhöz.

A szociális népszavazás kapcsán nagyon fontos, hogy a csepeli választópolgárok megalapozottan, eddigi tapasztalataik és a különböző érvek alapján dönthessenek.

Jómagam és a Fidesz 3 igent mondunk, Ön és pártja, az MSZP pedig háromszor mond nemet a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésére.

Úgy vélem, hogy Csepelen a nyilvánosság bevonásával, a lakosok, a sajtó és a civilszervezetek jelenlétében kellene érvelnünk saját meggyőződésünk mellett. A csepeli választópolgárok joggal várják el tőlünk, hogy érvekkel, tényekkel alátámasztott válaszokat adjunk, például az alábbi kérdésekre, így segítve elő döntésük meghozatalát:

• Miért fizessünk kétszer az egészségünkért, ha orvoshoz megyünk, vagy kórházba kerülünk? Egyszer már levonták a bérünkből a TB járulékot, most miért kényszerítenek a vizitíj és a kórházi napidíj megfizetésére?

• Mi lesz a tehetséges, de szegény sorsú gyerekekkel, ha velük is meg akarják fizettetni a tandíjat?

Javaslom, hogy 2008. február 21-én (csütörtökön) 15 órakor, a Képviselő-testület ülése után, a Csepeli Munkásotthon nagytánctermében tartsuk meg nyilvános vitánkat az alábbi feltételekkel:

1. Vitavezető: Vida István úr, a Csepp TV főszerkesztője.

2. A vita nettó ideje egyszer-egyszer 30 perc, témája a népszavazási kérdések, amelyek előre egyeztetettek.

3. Az általunk meghívott 50-50 személy a helyszínen kísérheti végig a vitát.

4. A Csepp TV vágatlanul, a Csepel újság szerkesztett változatban, velünk egyeztetve közli az elhangzottakat.

Tisztelettel várom Polgármester úr elfogadó válaszát!

Tisztelt Polgármester úr!

Az önkormányzatok alkotmányos kötelessége, hogy a lakosságot teljes körűen tájékoztassák a népszavazásról.

Határozott meggyőződésem, hogy Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testületének is kötelessége erősíteni a népszavazás intézményét, mint demokráciánk, köztársaságunk egyik legfontosabb alapkövét.

Ráadásul a rendszerváltás óta a szociális népszavazás lesz az első olyan referendum, ahol a választópolgárok közvetlenül az életkörülményeikről, "húsba és zsebbe vágó" kérdésekről dönthetnek.

A fentiek tekintetében nekünk, képviselőknek, akik mandátumunkat szintén a népakarat következtében szereztük meg, különös felelősségük van abban, hogy a csepeli választópolgárok minél nagyobb számban nyilvánítsanak véleményt a március 9-i szociális népszavazáson úgy, hogy az érvényes és eredményes legyen.

Ezért a Fidesz-KDNP frakció olyan előterjesztést nyújt be a február 21-i képviselőtestületi-ülésre, amelyben a Képviselő-testület a szociális népszavazáson való részvételre hívja fel Csepel választópolgárainak figyelmét. A felhívást a Csepp TV képújsága a népszavazásig minden nap, a Csepel újság a február 29-i és március 7-i számában címoldalon közli.

Az általunk javasolt felhívás szövege:

Tisztelt Csepeli Választópolgárok!

A Köztársasági Elnök úr 2008. március 9-ére (vasárnapra), országos ügydöntő népszavazást írt ki,
a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörlése ügyében.

Alkotmányunk szerint a néphatalom gyakorlásának legközvetlenebb módja, amikor az állampolgárok népszavazáson nyilvánítanak véleményt egy -egy kérdésben. Ez demokráciánk, köztársaságunk egyik legfontosabb alapköve.

A szociális népszavazás azonban csak akkor lehet és érvényes és eredményes, ha kellő számban veszünk részt a szavazáson.

Ezért arra kérünk minden választópolgárt, hogy
2008. március 9-én menjen el szavazni, és döntsön arról, hogy akarja-e, hogy ezután ne kelljen fizetni vizitdíjat, kórházi napidíjat és tandíjat!

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete

Kérem Polgármester urat, hogy támogassa a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezését!

Budapest, 2008. február 7.

Tisztelettel:

Németh Szilárd