Hirtelen jöhet az éghajlatváltozás
2008. február 8., 11:27
Lehangoló képet fest egy nemzetközi tudóscsoport jóslata: néhány évtizeden belül elolvad az északi-sarki jég, összeomlik a monszun rendszere, és kipusztulnak az esőerdők.

Bár a klímaváltozást hajlamosak vagyunk valami távoli, megfoghatatlan jelenségként kezelni, aminek hatásait talán az unokáink unokái fogják csak érezni, egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya szerint az éghajlat változása sokkal hamarabb bekövetkezhet, mint eddig gondoltuk. A Proceedings of the National Academy of Sciences szervezet által készített elemzés szerint a Föld éghajlatát meghatározó nagy ökológiai rendszerek közül kilenc van már közel ahhoz a kritikus ponthoz, ahol nagyon gyorsan összeomolhat, és ez drámai változásokat hozhat az egész bolygó klímájában, és katasztrófákat az élővilágban.

A legsúlyosabb helyzetben, a trópusi esős és száraz évszakokat meghatározó légköri jelenség, a monszun van: Dél-Ázsiában akár már jövőre összeomolhat a monszun váltakozása, Nyugat-Afrikában pedig a következő tíz évben bármikor. Akár egy-két évtizeden belül elolvadhat az északi sarkvidéket borító jégsapka, a Grönlandot borító jégnek viszont talán még talán 300 éve is lehet hátra az eltűnésig, mielőtt a sziget újra méltó lesz a nevéhez (zöld föld). Szintén három évszázadot adnak a kutatók az Antarktisz nyugati nagy jéglemezének. Még ebben az évszázadban leállhatnak, illetve megváltozhatnak az Atlanti-óceán tengeráramlatai az óceán hőháztartásának összeomlásával, az El Niño jelenség további erősödésével párhuzamosan.

A Föld legnagyobb oxigéntermelőinek, az amazonasi esőerdőnek, és a kanadai, illetve szibériai tajgákat borító erdőknek ötven évet adnak a kutatók a kipusztulásig.

(index.hu)