Mi az igazság Bélapátfalván?
2008. február 12., 13:22
Bélapátfalva polgármestere és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő Fodor Gábor miniszter válaszait és intézkedéseit várja a bélapátfalvi mészkőbányával kapcsolatban.

A környezet és a közvagyon megóvása érdekében az elmúlt hetekben, hónapokban többször megfogalmaztuk a nyilvánosság előtt aggályainkat a bélapátfalvi külszíni mészkőbányával kapcsolatban. Az ügyben írásbeli kérdést nyújtottunk be az illetékes miniszterhez, Fodor Gáborhoz - írják a politikusok közös közleményükben.

Leszögezik: az írásbeli kérdésre adott választ megkapták, azt nem tartják kielégítőnek, mert több valótlan tényt tartalmaz, és az érdemi kérdésekre nem, vagy csúsztatva válaszol.

A miniszter az olajszennyeződést nem tartja veszélyesnek. Ezzel szemben a vízügyi hatóság a szennyezés feltárását követően információink szerint vizsgálati úton kimutatta a szennyeződést az ivóvíz-bázisban. Három kútból kettőt kizártak az ivóvíz-szolgáltatásból - fejti ki Ferencz Péter polgármester és Nyitrai Zsolt. Fodor Gábor vagy a hatóság tévedett? -teszik fel a kérdést.

A két politikus a következőket kérdezik a minisztertől:

1. Volt-e környezetszennyezés Bélapátfalván?

A közvagyon megóvásának szándékáról sem nyugtatta meg őket a miniszter, ezért a következőket kérik és kérdezik:

2. Tud-e a BÉCEM Vagyonkezelő és Szolgáltató Részvénytársaság és az átvevő Kincstári Vagyoni Igazgatóság között 2003. február 28-án kötött szerződésről, amely megállapodás az átvevő részére feltételül szabta az ingatlan öt éven belüli védetté nyilváníttatását és ezzel a Bükki Nemzeti Parkhoz csatolását. A szerződés szerint a feltétel nem teljesítése az ingatlan tulajdonjogának az átadóra való visszaszállását eredményezi. A határidő 2008. február 28-án telik le. Ekkor kerülhet magánkézbe a közvagyon.

3. Amennyiben ismeri az iratot, akkor kérjük, hogy hozza nyilvánosságra ezt a szerződést, hogy a bélapátfalvi és heves megyei emberek is megismerhessék a benne foglaltakat!

4. Megteszi-e mihamarabb a szükséges lépéseket a szerződés felülvizsgálata érdekében?

A környezet és a közvagyon megóvása érdekében kérjük, hogy a kérdésekre válaszoljon! - írja Ferencz Péter és Nyitrai Zsolt. Kérik továbbá azt is, hogy a szükséges lépéseket a miniszter tegye meg, ehhez felajánlják segítségünket.

(fidesz.hu)