Viszonzatlan vonzalom
2008. február 13., 07:21
Eredménytelen lett a tévéelnöki pályázat, az ismétlésre február végén lehet számítani. Természetesen a fő közszolgálati adóról, a Magyar Televízióról van szó - hiszen más adók élére a tulajdonosok kinevezik a vezetőket, és nem engedik meg maguknak azt a luxust, hogy az intézmény vezetőség nélkül, bizonytalanságban létezzen.

Miért más a Magyar Televízió? Elsősorban azért, mert a politika rátelepedett az adóra, és mintegy magához ragadta a tulajdonosi jogosítványokat. Persze nem közvetlenül, hanem delegáltjai által.

Szót sem ejtünk most arról, hogy az MTV Közalapítvány kuratóriuma miért nem támogatott egyetlen jelöltet sem. Mert nem érdekes. Nem ez a lényeg. A lényeg szerintünk az, hogy a köztévé nem tud szabadulni a politika öleléséből. A politika vonzódik a médiához, és különösen a tévéért rajong. Mindeközben nem veszi észre, hogy a tévé nem viszonozza érzéseit.

Mert nem tudja. Természetesen az emberek még sok esetben hitelt adnak annak, amit a tévében látnak. Ám ha valamit "bemond a tévé", az már nem lesz feltétlenül igazság. Tele van a tévé "közérdekű" - a kormány intézkedéseit népszerűsítő - "közleményekkel". Igen. Javított ez valamit is a kormány megítélésén? Ugye, hogy nem...

Ez persze nem fogja eltántorítani a politikát, hogy valamiképpen ellenőrizze a közszolgálati adót. A következmények nem számítanak: a kuratórium még nem tárgyalt arról, hogy a jelenlegi elnök mandátumának lejárta után miként működik majd a Magyar Televízió. Igazi tulajdonos esetében elképzelhetetlen lenne ilyen magatartás.

Nem született még meg az a földlakó, akit a Magyar Televízió élén szívesen látna a politika. Információink szerint egyhamar nem is fog. Persze egyszer úgyis kineveznek majd valakit, aki jó esetben talán még tudja is, hogy nem kell beletenni a kis embereket a dobozba, mert bemennek azok maguktól. Ő is valakinek a valakije lesz, akit egy másvalaki támogat (valamilyen megfontolásból). Akiről megegyeznek, megalkusznak, rábólintanak. És valójában senki sem akarja ott látni. Ki is csinálják a végén.

Csak közben a meccsnek már egyáltalán nincs akkora tétje. Rengeteg tévé van. A Magyar Televízió csak egy a sok közül. Olyan is.

Időnként elhangzik: jó lenne átszabni, korszerűsíteni a médiatörvényt. Lehet. De ehhez sem fűzünk vérmes reményeket. Hiszen a törvényt éppen a politikának kellene módosítania, és nincs jele annak, hogy a "depolitizálás" gondolatát komolyan vennék. Akármennyit javítgatnának, módosítanának rajta, a szándék változatlan maradna. Nevezetesen, hogy a politika beleszólhasson a közmédiába.

(Magyar Hírlap)