Horvátország ismét párbeszédre szólítja fel az EU-t
2008. február 26., 15:17
Horvátország ismét párbeszédre szólította fel az Európai Uniót, külön Szlovéniát és Olaszországot az Adriai-tengeren létrehozott, vitatott ökológiai és halászati zónája ügyében.

"Közel két hónapja várjuk a választ arra a javaslatomra,hogy rendezzünk négyoldalú találkozót, ahol előterjeszthetjük a probléma megoldási lehetőségeit" - jelentette ki Ivo Sanader horvát kormányfő az ország állami rádiójában hétfőn este.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy ezek a megoldások megfelelnek majd mind Szlovéniának, mind Olaszországnak, ugyanakkor nem kérdőjelezik meg Horvátország jogát a zóna fenntartására. Hozzátette: amennyiben rövid időn belül nem érkezik válasz a horvát javaslatra, nyilvánossá fogják tenni azt.

A 23 870 négyzetkilométeres zónát, amely bizonyos helyeken az Adriai-tenger közepéig kiterjeszti Horvátország fennhatóságát, még 2003-ban hozták létre, Zágráb szerint azzal a céllal, hogy megóvják halállományukat és korlátozzák a tengervíz szennyezését. Az övezet átlépésének tilalma egészen januárig nem volt érvényes az unió tagállamaira.

Szlovénia a vitatott szlovén-horvát tengeri határ, valamint a nemzetközi vizekre való kijutása miatt ellenzi a zónát, Olaszország pedig szeretne a jövőben is szabadon halászni az Adrián, ahol sokkal erősebb flottával rendelkezik, mint Horvátország.

Az Európai Unió külügyminiszterei a múlt héten újabb figyelmeztetésben részesítették Horvátországot, hogy tartsa tiszteletben kötelezettségeit, ne alkalmazza a tilalmat az EU tagállamokra, amint azt 2004-ben megígérte. Sanader szerint az az ígéret arra vonatkozott, hogy az EU-tagállamokkal kivételt tesznek, mégpedig az EU-horvát halászati egyezmény megkötéséig. 2005-ben azonban Horvátország elkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, és akkor
a kormányfő szerint Brüsszelben közölték velük, hogy ilyen egyezményre a továbbiakban nem lesz szükség.

Horvátország reméli, hogy 2010 körül csatlakozhat az EU-hoz, Brüsszelben azonban úgy vélik: a tilalmi zóna kiterjesztése károsan befolyásolhatja a csatlakozási tárgyalásokat.

(MTI)