Nincs vezetékes vize 7 millió embernek
2008. február 29., 11:34
A romániai polgárok fele olyan helyen él, ahol csatornázás sincs. A nagyvárosok, kezdve Bukaresttel tisztítás nélkül öntik a szennyvizet a folyókba. A szeméttermelés napi 100 ezer tonna.

"A csatornahálózat 18 381 kilométer hosszú, ami azt jelenti, hogy csupán 11,5 millió állampolgár jut ehhez a szolgáltatáshoz.

Tízmillióan közülük városban, 1,5 millióan pedig vidéken élnek - jelentette be Korodi Attila, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés minisztere a kormány infrastruktúrakorszerűsítési tervének bemutatásakor a fővárosban. Korodi elmondta, hogy 47 romániai város, közöttük Bukarest, Craiova és Galac előzetes tisztítás nélkül juttatja a folyókba a szennyvizet, és az országban lévő 1310 víztisztító 63,4 százaléka nem működik kielégítően, nem felel meg az európai standardoknak. A probléma megoldására Romániának 9,5 milliárd eurót kellene befektetnie 2018-ig az infrastruktúrába. Ebből 5,7 milliárd eurót a víztisztító-, 3,5 milliárd eurót pedig a csatornázási rendszerek rehabilitálására, kiépítésére kell költeni.

Románia évente megközelítőleg 36,7 millió tonna hulladékot kezel, ez napi 100 ezer tonna hulladékot jelent. Legalább ennyire fontos, hogy növelni kell a háztartási hulladékok újrafeldolgozásának szintjét, hogy megfeleljen az európai követelményeknek. Jelenleg az újrafeldolgozható hulladékoknak csupán 2 százalékát gyűjtik be - tette hozzá a miniszter. A jelszó tehát a hulladék-menedzsment.

A hazai szennyvíz- és hulladékgazdálkodás fejlesztését uniós pénzekből támogató, 36,60 millió eurós befektetési program lényegi elemeit szerdán mutatta be Bukarestben Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter Korodi Attila társaságában.

A két minisztérium (MDLPL, MMDD) által közösen elindított, a 2006-os Phare-program keretében finanszírozandó befektetési program összértéke 36,60 millió euró, melyből 27,45 millió euró vissza nem térítendő uniós támogatás.

Az 50 ezer lakos alatti települések szeméttelepeinek, valamint a szennyvíztisztító hálózatának fejlesztését támogató programban mind a nyolc fejlesztési régió részt vesz. A régiónként megpályázható összeg 4 millió euró. Egy-egy terv vissza nem térítendő támogatása százezer euró és egy millió euró között mozoghat, a pályázó önkormányzatok a terv összértékének 10 százalékával kell hozzájáruljanak a befektetéshez.

"2008 azért lesz az uniós pénzek hatékony felhasználásának éve, mert 2006 - 2007-ben előkészítettük az uniós források lehívásának előfeltételeit, 60 millió eurót adtunk a központi költségvetésből több mint 290 terv előkészítésére. A Regionális Operatív Program (ROP) keretén belül az önkormányzatok összesen 91 pályázatot nyújtottak be.

Ezek a tervek különböző elbírálási fázisban vannak, összértékük 1 milliárd euró. 2011-ig folytatódik a Phare- előcsatlakozási alapok lehívása is" - bizakodott a sajtótájékoztatón Borbély László, kiemelve: a közeljövőben fontos az önkormányzatok programmenedzselési kapacitásának növelése, a helyi munkaerő képzése. Emellett a lakásügyi tárca több találkozót is szervezne, ezzel is segítve az önkormányzatok felkészülését - tette hozzá a miniszter.

Minden benyújtott pályázat közelebb vihet ezeknek a környezetvédelmi problémáknak a megoldásához - mondta Korodi Attila. Hulladék-menedzsment, valamint a szennyvíz és csatornázás terén a leginkább befektetésre szoruló térség a vidék - hangsúlyozta a zöld tárca vezetője.

(transindex.ro)