Hetvenezer háztartást ellátó naperőmű
2008. február 29., 11:38
A 2011-re elkészülő naperőmű 7,7 négyzetkilométeren fog elterülni, teljesítménye 280 megawatt lesz. A napsugárzást hengerparabolákkal koncentrálják, és hagyományos gőzturbinákkal fejlesztenek áramot.

Arizonában, az Egyesült Államokban építi fel a világ egyik legnagyobb naperőművét egy spanyol cég. A tervek szerint az egymilliárd dollárból 2011-re megépülő naperőmű 7,7 négyzetkilométeren fog elterülni, teljesítménye 280 megawatt lesz, így 70 ezer háztartást lesz képes villamos energiával ellátni. A megvalósítás helyszínként az arizonai fővárostól, Phoenixtől délkeletre 80 kilométerre fekvő kisvárost, Gula Bendet szemelték ki.

A Mexikóval szomszédos amerikai szövetségi állam törvényben rögzített céljai között szerepel, hogy a közintézményeknek 2025-re energiafogyasztásuk 15 százalékát megújuló forrásokból kell fedezniük. Ennek aránya jelenleg alig 1 százalék körül mozog.

A naperőmű több ezer hengerparabolikus tükörrel fogja fókuszálni a napsugárzást, a hőt a fókuszvonalban elhelyezett csővezetékben áramló folyadék fogja elszállítani, amely akár 390ºC-ra is felhevülhet. A magas hőmérsékletű folyadékkal vízből gőzt hevítenek, mellyel gőzturbinákat, azokkal pedig áramtermelő generátorokat hajtanak meg.

(zoldtech.hu)