Zöld IT-t szeretne Merkel
2008. március 6., 13:43
Környezetbarátabb és energiahatékonyabb információtechnológiára van szükség - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár Hannoverben a CeBIT-en.

A Greenpeace szerint az elektronikai iparnak nagy utat kell még megtennie a környezetvédelmi normák betartásáig.

Az energiafelhasználás az IT-szektorban már most is nagyobb, mint az autóiparé, éppen ezért fontos az energiatakarékosság. Zöld IT-re van szükség annak érdekében, hogy csökkenjen például a szerverek, vagy az adattárolók energiafelhasználása - mondta Angela Merkel. Már a gyártás során is figyelmet kell fordítani az energiahatékonyságra. A zöld IT-termékek ára azonban ma még mindig magasabb - húzta alá. Könnyen kezelhető megoldásokra van szükség az informatikában, de emellett fontos az is, hogy intelligens emberek éljenek az országban.

Az úgynevezett zöld IT az egyik fő témája az idei CeBIT-nek, a világ legnagyobb információtechnológiai és telekommunikációs vásárának. Volkmar Rudat, a Siemens marketing alelnöke hangsúlyozta: egészen biztos abban, hogy az információtechnológia egyre környezetbarátabb lesz a következő években. Az új telekommunikációs megoldások pedig egyértelműen segítik a környezettudatosságot, elég csak a videokonferenciák nyújtotta lehetőségekre gondolni. Az alelnök szerint a zöld IT azért válik egyre fontosabbá a kommunikációban, mert egyre több szó van a környezetvédelemről globálisan, Európa pedig különösen fontosnak tartja a kérdést.

Christoph Liedtke, a SAP médiakapcsolatokért felelős vezetője a kiemelte: azért hangsúlyozzák a környezetbarát termékek megjelenését, mert a kérdés egyre fontosabbá válik a cégek számára az üzleti tervek készítésekor. A zöld IT azonban nemcsak egy új kommunikációs eszköz, hanem valódi tartalom van mögötte - tette hozzá Európa vezetője szoftvergyártójának kommunikációs vezetője. Arra a kérdésre, hogy a zöld megoldások nem drágábbak-e a hagyományosoknál, Christoph Liedtke elmondta: szükség van egy egyszeri befektetésre az elején, de hosszútávon nagyobb megtakarításra lehet számítani.

(greenfo.hu)