A Fidesz reagálása a kormányszóvivő Déli Áramlattal kapcsolatos nyilatkozatára
2008. március 6., 14:08

Az elmúlt héten Gyurcsány Ferenc puccsszerűen aláírt egy dokumentumot Moszkvában a Déli Áramlat gázvezetékről. Az irattal kapcsolatban egyre több súlyos jogi, formai és politikai aggály merül fel.

A megállapodás - tartalma alapján - nemzetközi szerződésnek minősül, ebben az esetben azonban a nemzetközi szerződésekről szóló 2005-ös törvény szerint csak akkor lett volna joga a magyar félnek aláírni, ha ezt egy előzetes kormányhatározat lehetővé teszi számára.

Az eljárás során a magyar Országgyűlést is teljes mértékben mellőzte a kormány, továbbá problematikus az is, hogy Magyarország a szerződés foglya, hiszen a megállapodás viták esetére nem jelöl ki jogorvoslati fórumot. A legsúlyosabb aggály a dokumentum legitimitásával kapcsolatos; erős aggályok merültek fel a szakértők körében amiatt, hogy ez a nyilvánosságra hozott komolytalan papiros hivatott legalább 30 évre rendezni az orosz-magyar energetikai együttműködést, hatástanulmányok, megalapozott szakértői anyagok nélkül.

Az egész eljárás teljes mértékben hitelteleníti Gyurcsány Ferenc fogadkozásait a széles körű konzultációkról, együttműködésről, a magyaremberek már tudják, hogy ez is csak egy újabb hazugság volt.

Szijjártó Péter,
a Fidesz szóvivője