Mindenért fizethetünk
2008. március 7., 08:35
Hivatalosan a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szól a vasárnapi népszavazás, de Magyarország lakosságának döntő többsége már megértette, hogy a tét jóval nagyobb.

Aki pedig még mindig azt hiszi, hogy itt csak háromszáz forintért rendezünk milliárdokba kerülő referendumot, azt az aktuális kormányzati intézkedések ráébreszthetik a valóságra. Még az első látásra jelentéktelennek tűnő ügyek esetében is kilóg a lóláb. Például akkor, amikor az adatbázisban megjelenő ilyen-olyan hibák miatt — legtöbbször a kórházi gyógyszeres kezelések körében — elvonják az intézménytől a pénzét. A kórházi gyógyszerkassza szűkülését végül a beteg sínyli meg, hiszen a patikaszerek közül a legszükségesebbek is hiányozhatnak. Az egészségügy aktuális átalakítói szemében így minden a vizitdíjhoz kötődik, és ezáltal egyértelművé válik a kormányzati filozófia: az embereknek fizetniük kell. Nem számít, hogy hány éven át rótták le társadalombiztosítási kötelezettségeiket, újfent fizetniük kell, ha orvoshoz mennek vagy ha kórházi kezelésre szorulnak. És ha hiánycikk a kórházban a szükséges orvosság, hát pótolják maguk! A hatalmi koncepció nem korlátozódik csupán az egészségügyre: ha a gyerekét egyetemre-főiskolára küldi, akkor is fizessen az állampolgár! Ha nem tud alkalmazkodni a profitorientált világ elvárásaihoz, az már az ő baja.

Így aztán súlyos jelképeket hordoz a népszavazás tematikája. Ahogy a szakértő egyetemi oktató írja mai lapszámunkban: a vizitdíj szimbóluma az önzésnek, a társadalmi szolidaritás lejáratásának. Azt sugallja, hogy nem kell felelősséget vállalnunk embertársainkért. Hiszen "csak" azt sarcolják meg, aki beteg! Közben persze nyilvánvaló abszurditás, hogy egy magát szociáldemokratának nevező párt a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj mellett kampányol.

Látni kell tehát, hogy amikor a referendum három kérdésére válaszolunk, akkor egy eszmevilág fölött mondunk ítéletet. Továbbá az eszmevilágot a gyakorlatba átültető hatalmi garnitúra fölött. A sarcok eltörlésére mondott igenlő válasz egyenértékű a kormányzat eddigi tevékenységének tagadásával. A lakossági ellenállás erejének értékmérője a részvétel tömegessége. Nem véletlenül mondta azt a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, hogy a referendummal elindított változások hordereje attól függ, mennyien lesznek jelen vasárnap az urnáknál. És a magyar választópolgárok milliói meggyőződésünk szerint nemcsak azért mennek majd el, hogy az álnok fizetési kötelezettségek alól kibújjanak. Ezen túlmenően megfizetnek a népszavazáson kinyilvánított véleményükkel azoknak, akik ezt az emberellenes eszmevilágot rájuk akarják kényszeríteni.

(Magyar Hírlap)