Összefognak a zöldszervezetek
2008. március 11., 09:48
Pert indított a Honvédelmi Minisztérium ellen a Tiszántúli Természetvédők Társulata a Kánya-hegyi katonai lehallgatótorony ügyében. Több környezetvédelmi civilszervezet aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy az érintett térség kerüljön vissza a fokozott védelemre tervezett területek listájára.

Amint arról március 5-i lapszámunkban írtunk, a Zemplénben található Kánya-hegyen, magánerdőben, 2001 és 2004 között felépült egy honvédségi rádiómegfigyelő állomás. A Kánya-hegyi Erdőbirtokossági Társulat egyik tagja - nyolcszáz oldalnyi hivatalos levelezéssel a birtokában - évek óta pereskedik a szaktárcával, nemrég pedig a strasbourgi bírósághoz fordult. A Zengő-, illetve Tubes-ügyhöz hasonló történet során Perlaki Tamás eddig jórészt egyedül vívta szélmalomharcát.

A 65 méter magas torony és a hozzá vezető, 4,8 kilométer erdészeti feltáró sérti a különleges madárvédelmi terület integritását, veszélyezteti az erdei életközösségek hosszú távú fennmaradását, károsan befolyásolja az itt élő védett és fokozottan védett madárfajok természetes élettevékenységét - állapította meg a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata. A civilszervezet tegnap közigazgatási pert indított a HM ellen a Fővárosi Bíróságon, beadványa szerint "a terület védetté nyilvánítása eddig azért nem történhetett meg, mert a HM jogellenes beruházása elsőbbséget élvezett a természetvédelmi és a közösségi érdekkel szemben".

Már több környezet- és természetvédő szervezet írta alá azt a levelet, amelyet a kezdeményezők Fodor Gábor szakminiszternek küldenek el. Tiltakoznak az ellen, hogy a miniszter 2007-ben a védelemre tervezett területek listájáról törölte azt a több mint ezer hektárt, amely magában foglalja a Kánya-hegyet is. "Az Alkotmányt, valamint a környezeti jog szabályait is sértő intézkedés, hogy egy három hektár kiterjedésű beruházás okozta természetkárosítás miatt csökkentsék egy ezerhektáros zöldfolyosó jövőbeli védettségi szintjét - érvelnek a levélírók. - Tudomásunk szerint értékelhető adat nem merült föl, amely indokolná, hogy ilyen nagy kiterjedésű területet vonjanak ki a tervezett védelem alól. - Mivel az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága továbbra is támogatja a terület védetté nyilvánítását, kérjük, hogy döntését az ő szakvéleményük figyelembevételével hozza meg."

A zöldtárca korábban úgy nyilatkozott: 2004-ben jelölték ki a Natura 2000 területeket, ezután az addig védelemre tervezett területek számát jelentősen csökkentették, mivel nem tartották indokoltnak a kettős védelem fenntartását.

(Magyar Hírlap)