Összefogással az éghajlatváltozás ellen
2008. március 11., 11:33
Az éghajlatváltozáshoz vezető, felelőtlen egyéni életszemlélet kialakulását világszerte, így Magyarországon is felerősítette a neoliberális gazdaság- és társadalompolitika, mely szabad utat engedett a korlátok nélküli gazdasági versengésnek, valamint az erőforrások szűkösségét figyelmen kívül hagyó, fogyasztói magatartás általános térnyeréséhez.

Ennek következtében az egyéni és össznemzeti biztonságunkat éri oly mértékű kihívás, melyre ugyancsak össznemzeti összefogással kell választ adnunk. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselőcsoportja úgy tekint a most tárgyalandó Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiára, mint ennek az elengedhetetlen nemzeti összefogásnak a keretegyezményére - fogalmazott Bencsik János a hétfő esti parlamenti vita keretében.

Ha valóban sikeresen kívánjuk végrehajtani az elfogadandó stratégiát, akkor elsődlegesen hazánk lakosságának és a honi gazdaság szereplőinek problémaérzékenységét kell erősítenünk. A klímaváltozás elleni harcot csak akkor lehet megnyerni, ha az emberek felelősséget éreznek érte, és részt vesznek benne. Amíg az üvegházgáz kibocsátások mérséklése csak globális összefogással, és nemzetközi kötelezettségek érvényesítésével valósítható meg, addig az alkalmazkodás, kifejezetten lokális kötelezettségünk, mely önnön magunk védelmét biztosítja, melyet senki sem fog helyettünk elvégezni.

A klímaváltozással kapcsolatos beavatkozásokat nem önállóan kell tervezni és végrehajtani, hanem szerves egységben a közösségi forrású tervezésekkel és fejlesztésekkel. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervet is ezen az új közösségi szemüvegen keresztül kell megvizsgálni, és a szükséges korrekciókat elvégezni - mutatott rá a politikus. Mint mondta, úgy tűnik, hogy a kormányzat még nem szembesült azzal, hogy hamarosan két évtizedre fog eldőlni, mekkora mozgástere lesz a magyar gazdaságnak a szennyezési kvótarendszert illetően.

Az Európai Bizottság az új kvóta-szabályozás báziséveként a 2005-ös esztendőt határozta meg, mely Magyarország számára korántsem mondható kedvezőnek, hiszen időközben lefektettük az alapjait egy modern technológiát képviselő gazdaságnak - emlékeztetett Bencsik János. Ebből következően nem rendelkezünk tartalékkal, hogy a szigorúbb kvótarendszer mellett is tovább növelhessük Magyarország gazdasági teljesítményét. Annak érdekében - jelentette ki -, hogy az ipar területén ne kelljen szembesülnünk az energiaszükséglet további növekedésével, elsősorban olyan iparágak magyarországi megjelenését kell támogatnunk, amelyek alacsony energiaintenzitású, és ezzel együtt magas hozzáadott értékkel rendelkező technológiák meghonosodását eredményezik. Ennek megfelelően haladéktalanul át kell alakítani a kormány által jelenleg alkalmazott támogatási gyakorlatot - mondta a képviselő.

A Fidesz álláspontja szerint ahhoz, hogy a lakosság komoly energiahatékonysági beruházásokba kezdjen, a forgalmi adó mértékét meghaladó intenzitású állami támogatás bevezetésére van szükség. Jelezte, hogy ki kell használni azt a lehetőséget, hogy az unió ezen a területen harminc százalékban maximalizálja az állami támogatás mértékét. Miközben a közösségi közlekedés fejlesztésére lenne szükség, a kormány ezzel ellentétesen felszámolja a vasúti szárnyvonalakat, a főváros közel ötödével tervezi csökkenteni az autóbuszjáratokat, a négyes metró építése során elhagyják az intermodális kapcsolódási pontok és a "P+R" parkolók kiépítését. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség álláspontja szerint fokozott figyelmet kell fordítani a környezetbarát közlekedési és szállítási módok bevezetésére, a biztonságos kerékpározás feltételeinek megteremtésére.

A megújuló energiaforrások alkalmazásával kapcsolatosan megállapíthatjuk - húzta alá a fideszes honatya -, hogy a zöldenergia részesedése 2005-ben már meghaladta az öt százalékot, de ugyanakkor ez jórészt erdei fák alacsony hatásfokú hőerőművekben történő elégetésével valósult meg. A Fidesz álláspontja szerint ez a gyakorlat nem folytatható, hiszen ezzel csökken az ország természetes üvegházgáz elnyelő potenciálja. Különösen aggasztónak tartjuk a kormány azon törekvését, melynek keretében privatizálni kívánja a nemzeti tulajdonban lévő erdeinket.

Az éghajlatváltozás hatására megváltozik az országban rendelkezésre álló víz mennyisége és minősége. Az alföldi területeken nyári időszakban egyre gyakoribb aszályokra kell számítanunk, melynek közvetlen hatása van a mezőgazdaságra és a turizmusra is. A nagyintenzitású esőzések következtében az árvízveszély is megnövekszik. Kiemelten kell kezelnünk az egymással ellentétes folyamatok, vízkormányzással és vízvisszatartással történő hatékony kezelését - sorolta a teendőket Bencsik János. A stratégia megemlíti ezzel kapcsolatosan a Vásárhelyi Terv fontosságát is. Aprónak nem mondható szépséghiba - mutatott rá -, hogy a kormánynak azt már 2007-re meg kellett volna valósítania. Ugyancsak felértékelődik a felszín alatti ivóvízbázisok megóvása, mely nemzetbiztonsági kérdésként kezelendő. Ennek megfelelően a Fidesz ellenzi a nemzet tulajdonában lévő viziközmű-vagyon privatizációját.

Az energiahatékonyság növelése és az alkalmazkodás terén, a stratégiában megfogalmazottaknál is nagyobb szerepet tulajdonítunk az önkormányzatoknak. Fel kell készíteniük a lakosságot, hogy az általuk nem befolyásolható hatásokhoz alkalmazkodni tudjanak. A klímabarát település-szabályozási tervek megalkotása, a zöldfelületi rendszerek védelme és fejlesztése egyaránt feladataik és kötelezettségeik közé kell, hogy tartozzanak - említette meg a politikus, majd kijelentette, hogy tarthatatlan az a kormányzati forráselvonás, mely az önkormányzatokat sok esetben arra kényszeríti, hogy a kieső állami források pótlására településeik zöldfelületeit értékesítsék. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség ezért is üdvözli a Klímabarát Települések Szövetségének nemrégiben történt megalakulását - ismertette Bencsik János a Fidesz képviselőcsoportjának álláspontját.

(fidesz.hu)