Lefizetett rektorok?
2008. március 12., 11:11
A népszavazási eredmény dacára alternatív tandíjjavaslaton dolgozik a Magyar Rektori Konferencia (MRK).

A 72 felsőoktatási intézmény vezetőjét tömörítő szervezet elnöke - Molnár Károly - szerint a vasárnap kinyilvánított népakarat nem korlátozza az MRK-t abbeli szándékában, hogy újabb, más típusú fizetési kötelezettséget vezessen be.

Miskolczi Norbert, a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) elnöke szerint az újabb és újabb sarcolási ötletek helyett egy ilyen magas szintű szövetségnek végre a felsőoktatás valódi kérdéseire kellene koncentrálnia.

A Fidesz-KDNP a javaslata: a 2009-es költségvetés 11 milliárd forintot csoportosítson át a felsőoktatásba a szerencsejáték-adó bevételeiből.

Az oktatási tárca vezetője addig nem nyilatkozik a MRK tandíj javaslatáról, amíg azt be nem nyújtják neki. Egyébként Hiller István mára, szerdára hívta össze az oktatók és hallgatók szervezeteit tömörítő Felsőoktatási Kerekasztal ülését, hogy finanszírozási kérdésekről tárgyaljanak.

Megfigyelők szerint Hiller István asztalán már előbb ott volt az Rektori Konferencia által kidolgozandó alternatív sarc-javaslata, mint az említett testület vezetője előtt. Nem ők, hanem a minisztérium fújja a passzát szelet. Számos jel mutat arra, hogy ez a szándékában magas szakmai és intellektuális szintet képviselő, független testület az utóbbi években erősen kormányzat-függővé vált. Ebben az oktatási csárdában úgy táncolnak a rektorok, ahogy a miniszter dudál.

A bukott miniszter Magyar Bálint júdáscsókkal búcsúzott a magyar felsőoktatástól Az ő 2005 őszén életbe lépett Felsőoktatási Törvénye tette automatikusan Magyar Rektori Konferencia tagjaivá a felsőoktatás vezetőit. Tehát nem önkéntesen, alulról szerveződötten hozzák létre a magyar felsőoktatás függetlenségét reprezentáló szervezetüket, vállalják vagy nem vállalják benne a tagságot, hanem törvény által előírva, kötelezően.

Ettől kezdve tekinthetőeke egyáltalán önálló, saját magukat meghatározni akaró és képes státusú testületnek?

Mindez az államilag kötelezett tagság ellenkezik az európai Magna Charta Universitatis által is kinyilvánított és védett felsőoktatási függetlenség szellemével.

Ám Bálintunk még ez sem volt elég. Őminisztersége a ius nurmurandi jelenségével sem kívánt szembesülni. A megoldás: fejedelmi jövedelmek biztosításával fogni be a rektorok száját. Amint a fentebb említett és számos korábbi "mellékelt ábra" mutatja, a szájbetömés fényesen sikerült.

Biztos forrásból tudjuk, hogy számos rektor havi jövedelme eléri a 4-5 millió forintot.

Ez az összeg a havi fixből, az éves prémiumból (amely sok esetben megkétszerezi azt),és az un. kutatási pénzek bizonyos százalékából tevődik össze.

Így fordulhatott elő, hogy ez az addig minden kormányzattal szemben vitaképes Magyar Rektori Konferencia 2006 júniusának végén úgy vágta haptákba magát a Magyar Bálint utód Hiller István jelenlétében, mint baka a kiképző őrmester előtt.

Az ominózus eset a "meggazdagodás" utáni első Rektori Konferenciájukon történt. Debrecenben városa adott otthont a 72 "öntudatos" rektornak, akik előtt bemutatkozó beszédében Hiller István kifejezte abbeli örömét, hogy ilyen szépen egymásra talált a kormányzat és a MRK. Ezt az "édes kettest" demonstrálandó ismertette abbeli szándékát, hogy kormányzata részéről irányítani kívánja e munkát, s mindjárt napirendet is javasol e Rektori Konferenciára. Magyarán ő mondja meg, miről legyen és miről ne essék szó.

És - láss csodát - ennek a "talpig független", "alulról szerveződött", az európai egyetemi függetlenség magyarországi "letéteményeseként" működő tömörülés legtöbb tagja lelkesen tapsolt neki és javaslatának. Ha a rektorok egyikének-másikának eszébe is jutott, hogy ők mégsem kormányszerv, és ezért illene - legalább a látszat megőrzése okán - saját maguk által meghatározni napirendjüket, éves ülésrendjeik tematikáját, betömött szájjal ezt mégsem tehették. Ehelyett kiemelt havi fixüket tapogatták meg a belsőzsebükben, és mert úgy találták, hogy a tömött pénztárca szépen domborodik, hallgattak, mint hal a vízben.

Ma a Felsőoktatási Kerekasztal nyújt lehetőséget számukra a színvallásra.

A Magyar Rektori Konferencia még ez évben leköszönő elnöke, Molnár Károly már színt vallott. Most a többi rektorokon a sor. Megelégednek e saját kiemelt gázsijukkal, vagy szembe mernek nézni azzal a jogos népi elégedetlenséggel, amely a népszavazásban manifesztálódott?

Ha az utóbbit választják, akkor túl kell tekinteniük a saját zsebükön. Akkor a magyar felsőoktatás távlatos kérdéseit kell felvetniük ezen a mai Felsőoktatási Kerekasztal konferencián, amelyen a leszavazott s leszerepelt Hiller Istvánék kormányával szemben nekik, a magyar felsőoktatás választott képviselőinek kell meghatározniuk, miről legyen és miről ne essék szó.

Szabja meg végre a magyar felsőoktatás a napirendet!

(szil, gondola.hu)