Április 6-án dönt Szentgotthárd az osztrák hulladékégetőről
2008. március 19., 15:19
Véleménynyilvánító helyi népszavazást tartanak április 6-án, vasárnap a Szentgotthárd közelében, a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégetőről - jelentette be Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere szerdán szentgotthárdi sajtótájékoztatón.

"Négy kérdésben kérjük a szentgotthárdiak véleményét, egy olyan négyigenes népszavazást szeretnénk tartani, amivel egyértelműsítjük, hogy a térségben élők elutasítják a határ túloldaláról érkező környezetszennyezést, tisztában vannak a szennyezések káros hatásaival, és ellenzik a hulladékégető megépítését" - mondta a polgármester. Hozzáfűzte: a helyi népszavazás megtartásáról a szentgotthárdi önkormányzati képviselő-testület határozatban döntött, a hátralévő három hét pedig szavai szerint elegendő ahhoz, hogy minél nagyobb részvételre mozgósítsák a lakosságot.

"A népszavazás kiírását akkor határoztuk el, amikor a Szentgotthárdon megtartott közös magyar-osztrák kormányülésen az osztrák kormányfő kijelentette: a hulladékégető megépítése nem politikai, hanem elsősorban gazdasági kérdés, de ő is fontosnak tartja, hogy az itt élő embereket is megkérdezzék ebben az ügyben" - emlékeztetett Viniczay Tibor.

A polgármester hangsúlyozta: a helyi népszavazáson jelentős részvételre számítanak, hiszen tapasztalatai szerint a feltett kérdésekben egyértelmű és egybehangzó Szentgotthárd polgárainak véleménye.

(mno.hu)