Pesti kesergő: régóta hervad már ligetünk...
2008. március 20., 09:00
Lesújtó állapotok uralkodnak a főváros egyik legnagyobb közparkjában. A Városliget egyre kevésbé szolgálja az odalátogatók pihenését, kikapcsolódását, sokkal inkább hasonlít egy nyilvános parkolóhoz vagy szemétlerakóhoz. Ráadásul a levegő minősége is rendkívül rossz, a tó nagyobb részében pedig évek óta nincs víz.

A Városliget Pest legnagyobb összefüggő zöld területe, ennek ellenére néha veszélyes mértékű a levegő károsanyag-koncentrációja a területen. A Fővárosi Közterület-felügyelet bűnmegelőzési osztályának közleménye szerint a környező nagy forgalmú utakon közlekedő, valamint a területre engedély nélkül behajtó gépjárművek az elsődleges okozói annak, hogy a közpark nem a látogatók pihenését szolgálja. A Városliget mindinkább tűnik gépkocsiparkolónak, szemétlerakónak, állatok és emberek közös vécéjének, hajléktalanszállónak - áll az osztály közleményében.

Lenkei Péter környezeti tanácsadó szerint a Kacsóh Pongrác út, valamint a Városligetet átszelő Kós Károly sétány - amely neve ellenére egy forgalmas autóút - jelenti a legnagyobb problémát a levegőszennyezés szempontjából. "Még a kilencvenes években sikerült elérni, hogy a nyári hétvégéken lezárják az autóforgalom elől a közparkot. Ez azonban kevés. Egész évben, minden hétköznap ki kellene tiltani a gépjárműveket a területről" - mondta a Levegő Munkacsoport tagja. A szakértő szerint sokat rontanak a levegő minőségén a parkon belül lévő parkolóhelyek is, amelyek egy részét törvénytelenül használják az autósok, a közterület-felügyeletnek pedig nincsen kapacitása a szabálysértők szankcionálására.

Ráadásul sokan a fák gyökérzetére parkolnak, amellyel jelentős károsodásokat okoznak a növényzetben. A Levegő Munkacsoport korábban azt javasolta, hogy a hajdani Felvonulási tér alatt épüljön egy mélygarázs, ez azonban nem valósult meg.

Ugyancsak várat magára a Városligeti-tó feltöltése, amit Demszky Gábor évek óta ígér. Csak a Robinson étterem melletti részen van víz, a műjégpálya felett nincsen, noha az illetékes fővárosi bizottság ennek fontosságára már többször felhívta a figyelmet. A főváros indoklása szerint azért száraz a terület, mert a műjég előállításához szükséges csőrendszer nem bírja a Széchenyi fürdőből kinyert termálvizet, amellyel nyaranta a betonmedret töltenék fel. A szükséges átalakításokra egyelőre nincs pénz, ezért tavaly nyáron szórakoztató rendezvényeket tartottak a mederben. Ughy Attila, a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának elnöke elmondta: minden nyáron horribilis összegeket áldoznak arra, hogy feltöltsék és áramoltassák a vizet a Vajdahunyadvár árkában, amelyet a műjégpálya választ el az étterem melletti tórésztől. "Olcsóbb lenne, ha megoldanák a műjégpálya feletti rész vízzel való feltöltését, ugyanis abban az esetben a három részt egybe lehetne nyitni" - mondta a fideszes képviselő.

Lenkei Péter szerint a talajvíz kinyerésével meg lehetne oldani a problémát, ugyanis a nagyvárosokban különösen fontos, hogy nyáron minél több párologtató felület legyen.

(magyarhirlap.hu)