Bécs és Pozsony együtt pályázik az EIT székhelyére
2008. április 1., 12:52
Bécs és Pozsony együtt pályázik az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelyére: a vonatkozó beadványt kedden írta alá az osztrák kancellár és a szlovák miniszterelnök.

Alfred Gusenbauer a osztrák fővárosban megrendezett ceremónia alkalmából egyedülálló esélynek minősítette a két "ikerváros" számára a pályázatot, Robert Fico pedig fantasztikus lehetőségről beszélt. A mintegy hatvan munkatársat foglalkoztató központ befogadására Budapest és a lengyelországi Wroclav is jelentkezett az Európai Uniónál, amely a közösségi költségvetésből 308 millió eurót tervez fordítani az intézetre a 2008 és 2013 közötti időszakban.

További források származhatnak a központ saját tevékenységéből, állami hozzájárulásokból, az Európai Beruházási Banktól és a magánszférából is. Becslések szerint összességében 2,4 milliárd euró fölött rendelkezhet majd az intézet, amelynek az lesz a feladata, hogy megszervezze az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok partnerségén alapuló hálózatokat, s hozzájáruljon a tagállamok innovációs kapacitásának fejlesztéséhez.

Mivel az EU már korábban kinyilvánította, hogy az EIT székhelyének odaítélésénél előnyben részesíti az újonnan csatlakozott kilenc tagállam valamelyikét, megfigyelők nem sok esélyt adtak Bécsnek: nyilván ezt is számításba vette az osztrák kormány, amikor a Szlovákiával való közös pályázat mellett döntött.

Bécs és Pozsony nemcsak hogy nagyon közel fekszik egymáshoz, de mindkettő egy olyan, gazdaságilag gyorsan növekvő zónához tartozik, amelyben szinte már nem is léteznek államhatárok - indokolta a választást az osztrák kancellár. Fico a közeljövőben létrehozandó legfontosabb EU-létesítmény egyikének nevezte az intézetet.

A megállapodás szerint Bécs és Pozsony felosztaná egymás között a részlegeket, és két-két egység működne itt is, ott is. Gusenbauer reményét fejezte ki, hogy még az idén, a június végén záródó szlovén EU-elnökség alatt megszületik a döntés.

(mti.hu)