Még mélyebb gödörben
2008. április 2., 08:12
Ha Magyarországon egy politikus bejelenti legújabb ötletét, akkor a vállalkozó agya máris kattog, hogy ez neki mennyi többletköltséget is jelentene, és miként fog kibújni alóla.

A magyar vállalkozó versenyképessége éppen abban rejlik, hogy bozótharcosként áttör a szabályozók teljesen ésszerűtlen dzsungelén. A közigazgatás a jelenlegi koalíciós válság miatt teljesen lefagyott, mint a vírustengerbe fulladt otthoni számítógép. Értelmes jogszabályokra nemigen lehet számítani az egyre inkább elbizonytalanodó és folyamatosan átszervezett szakapparátustól. A kormány hiába kér tőlük újabb jogszabálytervezeteket, már képtelenek azokat megfelelő minőségben kidolgozni. A kormányzat ráadásul elvonta a forrásokat a parlamenti frakcióktól is, amelyekben valaha szintén volt műhelymunka az egyes területek szakpolitikusainak vezetésével. Így elvesztek az alternatívák is, bár kétségtelen, hogy jóval egyszerűbb úgy kormányozni, ha a képviselők saját ötleteikkel nem zavarják a kabinetet.

A kormányzat hazai hiteltelensége szörnyű vétek, de szavahihetőségének külföldi megkérdőjelezése még ennél is nagyobb baj. A koalíció agóniájának elhúzódása arra fogja késztetni a befektetőket, hogy átsorolják Magyarországot egy másik, a jelenleginél jóval kockázatosabb kategóriába. A leminősítés nyomán a hazai kamatszintet a jegybank kénytelen lesz további egy-két százalékkal megemelni, ami a költségvetésnek a legszerényebb becslések szerint is mintegy háromszázmilliárd forintnyi többletterhet okoz majd. A nemzetközi pénzpiacokon ugyanis kifulladt az utóbbi években tapasztalt pénzbőség, amely biztosította az eddigi felelőtlen osztogatás pénzügyi hátterét.

Egy kisebbségi kormányzás egyébként akár még hasznára is lehetne az országnak, ha a Lajtától nyugatabbra feküdne, mert azon a vidéken ilyenkor nehezebb az osztogatás. Ehhez azonban sem a politikai kultúra, sem a parlamenti technikák nem ismertek hazánkban. Ráadásul a magyar politikai rendszer stabilitását eddig az adta meg, hogy a koalíció mindig kihúzta a következő választásokig. A jelenlegi pártszövetség azonban az utóbbi két évben úgy ténykedett, hogy ma már az ország stabilitását az veszélyezteti a legjobban, ha kihúzza még két évig. A mostani koalíciótól ugyanis nem lehet elvárni a halaszthatatlan, ám népszerűtlen reformok társadalmi egyeztetését sem, a megvalósításról már nem is beszélve. Csak olyan látszatintézkedéseket hoz majd, amelyek a költségvetési bűvészkedés című cirkuszi mutatványok sorát gyarapítják, de nem enyhítik a vállalkozók terheit. Magyarán tovább fognak nyúzni bennünket.

(Magyar Hírlap)