A hulladékégetőről szavaznak Szentgotthárdon
2008. április 3., 12:46
Vélemény nyilvánító helyi népszavazást tartanak vasárnap a Szentgotthárd közelében, a határ osztrák oldalán a heiligenkreuzi ipari parkban tervezett hulladékégetőről - közölte az MTI-vel csütörtökön Dancsecs Zsolt, Szentgotthárd jegyzője.

A népszavazás kiírásáról a Rába-pari város önkormányzata február 27-én döntött közgyűlési határozatában, ennek nyomán vasárnap 6.840 választásra jogosult állampolgár járulhat a szavazóurnákhoz. "Négy külön szavazólapot kapnak a szentgotthádiak, a feltett kérésekre az igen, vagy a nem választ jelölhetik meg" - mondta. A feltett kérdések a következők:

Elutasíthatja-e ön, hogy a Rába és a Lapincs folyók szennyezése, és a Szentgotthárd közvetlen közelébe a heiligenkreuzi ipari parkba tervezett hulladékégetőmű tovább terhelje Szentgotthárd környezeti állapotát?

Elutasítja-e ön, hogy a heiligenkreuzi ipari parkban építsék fel és üzemeltessék az évi 325 ezer tonna hulladék elégetésére alkalmas üzemet?

Egyetért-e ön azzal, hogy az Ausztria felől érkező és várható környezeti terhelések jelentősen veszélyeztetik a Szentgotthárdon élők, különösen a gyermekek egészséges környezethez való alapvető állampolgári jogát?

Egyetért-e ön azzal, hogy az Ausztria felől érkező és várható környezeti terhelések akadályozni fogják Szentgotthárdnak a természeti környezetre és a termálfürdőre alapozott idegenforgalmi elképzeléseinek megvalósulását?

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere csütörtökön az MTI-nek hangsúlyozta: tudják, hogy a véleménnyilvánító népszavazásnak Ausztriára nézve nincs kötelező érvényű hatása, de elmondása szerint bíznak a magas részvételben és abban, hogy osztrák szomszédaik számára is egyértelművé válik, hogy a szentgotthárdiak elutasítják a hulladékégető építésének tervét és a döntéshozók is figyelembe veszik majd azt.

A polgármester emlékeztetett arra: a hulladékégetőnek Ausztriában is egyre több az ellenzője, a környező osztrák települések, Mogersdorf (Nagyfalva), Weichselbaum (Badafalva) és Eltendorf (Körtvélyes) lakói és önkormányzata is elutasítja a Heiligenkreuzba tervezett égetőmű megépítését.

(MTI)