A Néppárt üdvözli a reformszerződés szlovák ratifikálását
2008. április 11., 08:12
Üdvözölte a lisszaboni EU-reformszerződés szlovákiai ratifikálását a kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportjának vezetője, de egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák médiatörvény távolról sem felel meg az európai normáknak.

Csütörtökön kiadott sajtónyilatkozatában Joseph Daul üdvözölte az uniós reformszerződés parlamenti jóváhagyását, majd leszögezte, hogy az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportja teljes mértékben támogatja szlovákiai testvérpártjainak a sajtószabadságot védő álláspontját. A Szlovákiában elfogadott médiatörvény távolról sem kielégítő, és jelentős mértékben meg kell változtatni ahhoz, hogy megfeleljen az európai normáknak - tette hozzá.

"A szlovák kormánynak a jövőben nem szabad ilyen arrogáns módon viselkednie az ellenzékkel. Felszólítom a szlovák miniszterelnököt, hogy tanúsítson tiszteletet az európai értékek iránt olyan ügyekben, mint a sajtószabadság, az emberi és a kisebbségi jogok" - olvasható Daul nyilatkozatában.

A néppárti frakcióvezető annak nyomán nyilatkozott a kérdésben, hogy a pozsonyi parlamentben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) képviselőinek szavazataival sikerült biztosítani a szükséges háromötödös többséget a Lisszaboni Szerződés jóváhagyásához. Korábban a jobboldali ellenzék - beleértve az MKP-t is - arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem szavazza meg a szerződést, ha a kormányoldal nem javítja ki a médiatörvény tervezetének a sajtószabadságot súlyosan korlátozó hibáit.

A médiatörvény tervezetén végrehajtottak ugyan bizonyos változtatásokat, de a szövegnek továbbra is súlyos hiányossága, hogy az úgynevezett válaszadási jog szabályozásával jelentős mértékben korlátozza a szerkesztői szabadságot. A kormánytöbbség ezt a szövegtervezetet végül is megszavazta.

A szlovák jobboldali ellenzéki pártok kitartottak a Lisszaboni Szerződés ratifikációjának elutasítása mellett, ám a Magyar Koalíció Pártja úgy döntött, hogy miután a médiatörvényt ezzel a súlyos hiányossággal együtt is, de elfogadták, vagyis a nyomásgyakorlás nem járt teljes eredménnyel, a továbbiakban nem célravezető a Lisszaboni Szerződés elfogadásának akadályozása. A szlovák ellenzéki pártok árulást emlegetnek, ám Daul nyilatkozatából kitűnik, hogy bár az Európai Néppárt támogatja a médiatörvénnyel kapcsolatos álláspontjukat, mégis üdvözlendőnek tartja, hogy Szlovákia nem lett a Lisszaboni Szerződés életbe lépésének kerékkötője.

(MTI)