Fidesz - Néppárt: a cseppfolyós gáz csökkenti a kiszolgáltatottságot
2008. április 17., 15:12

Európa az energiaellátást tekintve egyre kiszolgáltatottabbá válik. Az Unió és a tagállamok ezért lázasan keresik a választ arra, milyen módon enyhíthető az egyoldalú függőség. Magyarország helyzete különösen aggasztó, hiszen kiszolgáltatottságunk már ma olyan mértékű, mint amelytől Európa évtizedes távlatban retteg. Kiváltképp igaz ez a gázellátásra, amely terén importunkat tekintve száz százalékig egyetlen forrástól, Oroszországtól függünk. Mindezt a magyar fogyasztók a saját bőrükön is érezhetik, mivel már ma is túlontúl nagy terheket viselnek az egekbe szökő gázár miatt. A kiszolgáltatottság enyhítésének egyik legjobb eszköze, ha több lábon állunk az energiaellátás terén. A sokszínűbbé váló ellátásban kiemelt jelentősége lehet a Közel-Keletről érkező, a megugró árak miatt egyre inkább gazdaságossá váló, cseppfolyósított gáznak. Minden diplomáciai erőfeszítésre szükség van ahhoz, hogy létrejöjjön a cseppfolyós gáz Magyarországra juttatásához szükséges adriai terminál és az onnan hazánkba érkező gázvezeték. Orbán Viktor ez irányú, Katarban folytatott tárgyalásai egybevágnak az Európai Uniónak az energiafüggőség enyhítésére irányuló törekvéseivel.

Gyürk András
európai parlamenti képviselő (Európai Néppárt)