A Galileo végre pályára állhat
2008. április 23., 13:09
Interjú Barsiné Pataky Etelkával, a Galileo jelentés európai parlamenti plenáris szavazásának napján.

- Miért foglalkozik Ön a Galileoval, túl sok sci-fi regényt olvasott életében?

- Sajnos nem igen olvastam sci-fi regényeket, egészen más motivációim vannak. Mivel magam is mérnök vagyok, csak csodálattal tudtam figyelni az európai high-tech fejlesztőmérnökök erőfeszítését a Galileo érdekében. A mérnökök igenis elvégezték a rájuk bízott munkát, de mégsem lett belőle projekt. Kiderült, hogy Európának gyengéje az innováció, hiszen nem elég a kutató-és fejlesztő munkát elvégezni, a folyamat akkor mondható sikeresnek, ha a high-tech fejlesztésből termék is lesz. Arra jöttem rá, hogy ebben a vonatkozásban komoly feladata van a közszektornak.

Azért is foglalkoztam a Galileoval, mert ez az első olyan projekt és infrastruktúra, amit az Európai Közösség fejleszt ki. A projekt előrehaladása leállt. Láttam, hogy itt új utat kell törni, azaz meg kell nézni, mit tud tenni a siker érdekében a közszektor. Ezt a munkát elvégeztük, és örömmel mondhatom, hogy új startot tudtunk adni a Galileonak.

Ugyanis nem elég a munkát, a vállalkozási lehetőséget ígérni, a feltételeket kell hozzá megteremteni. A most elfogadásra kerülő jogszabály épp ezeket, a szükséges feltételeket foglalja magába, elindítva ezzel a Galileo lendületes fejlődését. Már vasárnap fellövik Bajkonurból a Galileo második kísérleti műholdját, a GioveB-t, amit az év végén újabb műholdfellövés követ, és 2013-ra a tervek szerint az összes 30 műhold pályára áll.

De sikerült azt is elérni, hogy az új start jegyében mind a 27 tagállam vállalkozói részt vehetnek már az első tenderektől kezdve a kiépítésben. Ez korábban nem volt így. Van magyar tudás ezen a területen, éppen a műholdak területén. Miután azt is kikötöttük, hogy a tenderek 40 % át olyan cégek kell kapják alvállalkozóként, akik nem a nagy európai ipari űr lobby tagjai, ezért mi magyarok is jó lehetőséget kaptunk.

Magyarország a projekt kezdeti fázisában még nem volt EU tag. Jómagam 2005-től foglalkoztam a projekttel és már akkor kiderült, hogy gondokkal küzd a projekt. Azért is örülök, hogy sikerült a holtpontról kimozdulnunk, mert magyar képviselőként különös fontosságot tulajdonítok annak, hogy aktívan részt vegyünk az európai politika alakításában. Sokszor úgy tűnik, hogy az új tagállamok csak a gondjaikat emlegetik fel Brüsszelben, de rá kell irányítani a figyelmet arra, hogy miközben valóban nehéz folyamat az EU tagság néhány első éve, mi a tudásunkat is hozzuk Brüsszelbe, amivel gazdagítjuk Európát.

Galileo, mint az első Közösségi projekt egy erős Európa egyik fontos pillére. A mi politikánk a Fideszben egy erős Európa megteremtése. Azzal, hogy az Európai Parlament részéről elősegítettem ennek a projektnek a kiforrását, egyúttal az erős Európa építéséhez, mint magyar is hozzájárultam.

(fidesz.hu)