EU-elnökség: rosszul állunk a felkészülésben
2008. április 24., 08:27
Vészes, körülbelül egyéves csúszásban van a 2011-es magyar EU-elnökségre való kormányzati felkészülés - értesült a Világgazdaság. Ahhoz, hogy 2011. január és június között hazánk elláthassa a soros elnöki teendőket, 1000-1200 szakemberre van szükség, ám ebből legalább 800-an még hiányoznak, a vezetők és az operatív munkatársak toborzása, kiválasztása viszont jelenleg áll.

Várhatóan a napokban jelenik meg az ezzel kapcsolatos közbeszerzési felhívás. Az üres pozíciókba három forrásból jelentkezhetnek majd. A 250 munkacsoport vezetői posztjára olyan szakértőket várnak, akik jelenleg is részt vesznek a tárcák EU-koordinációs feladataiban. Az ő esetükben szinte csak a nyelvi felkészültség számít.

Ezenkívül több olyan pozíciót is meghirdetnek majd, amelyre csak a központi közigazgatásban jelenleg is státusban lévők pályázhatnak. Végül pedig, főleg az operatív és tolmácsi feladatokra nyilvános álláshirdetések útján lehet jelentkezni, erre bárki, akár volt közszolgák is pályázhatnak. A kiválasztás többfordulós lesz, a jelöltek készségeit, ismereteit teszik mérlegre, majd a kiválasztottakat fejlesztőközpontban oktatják tovább, többféle technikával (interjúk, tesztek, szituációs gyakorlatok, elemző-szervező feladatok). Emellett a nyelvi felkészítés lesz a legkomolyabb. A képzések több millió forintra rúgnak majd. A gondot az jelenti, hogy a kiválasztottnak vissza kell fizetnie az oktatás teljes költségét, amennyiben önhibájából nem tölti be az állást. Erre szerződés kötelezi majd a munkatársakat. Csakhogy egy lapunknak név nélkül nyilatkozó közigazgatási vezető jelezte, az önhiba megítélése szubjektív, így ha időközben kormányváltásra kerülne sor, és a politika el akar távolítani valakit, akkor könnyű olyan okot találni, amely saját vétségnek minősül.

(Világgazdaság)