Hortobágy: légvezetékek a földben
2008. április 29., 07:56
A vadmadarakra rendkívül veszélyes elektromos légvezetékeket süllyesztettek a földbe Hortobágyon. A madarak gyakran repülnek magasfeszültségű villanyoszlopoknak, ezért Magyarországon évente több ezer pusztul el áramütés miatt.

A madarak megmentéséért fogott össze a Hortobágyi Nemzeti Park és az E-on Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. A madárvédelmi szempontból egyedülálló kezdeményezéstől azt remélik a természetvédelmi szakemberek, hogy a pusztán ezentúl kevesebb védett madarat ér halálos áramütés - hangzott el hétfőn Hortobágyon a program záró sajtótájékoztatóján.

Négy hónap alatt összesen 80 kilométernyi légvezeték került a földbe. Az átépítés mintegy 1,1 milliárd forintos költségének legnagyobb részét az Európai Unió fizette.

Volt olyan év, amikor a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egy öt kilométernyi szakaszon, 130-140 védett illetve fokozottan védett madár pusztulását jegyezték fel - mondta a Független Hírügynökségnek Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója.

A pusztán négy hónap alatt összesen 80 kilométernyi elektromos légvezetéket cseréltek földkábelre és elbontottak több száz - a természetvédelmi környezetbe nem illő - villanyoszlopot is. A veszélyes légvezeték a földbe, biztonságos helyre került. Az átépítés 1,1 milliárd forintos költségének legnagyobb részét az Európai Unió fizette. Az áramszolgáltató a légvezetékek bontását finanszírozta, mintegy száz millió forint értékben.

A Hortobágy Európa egyik legfontosabb madár-élőhelye, teljes területe védett. Az átépítés után a Hortobágyi Nemzeti Park területén még körülbelül 20 kilométernyi különösen veszélyes légvezeték maradt. A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója szerint pályázatok segítségével 2010-re a hiányzó szakaszok is átépíthetőek, amivel teljesen biztonságossá válik a természetvédelmi terület.

(hirtv.hu)