Átcímkézett élelmiszer a piacon
2008. május 5., 13:17
A napokban a rendőrség, az élelmiszer-egészségügy és a munkaügyi felügyelőség közös akcióban csapott le egy vállalkozásra, amely biotermékként értékesítette az élelmiszerdiszkontokban vásárolt halat.

A becsapós üzlet működött, holott pontosan lehet tudni, mi tekinthető bioterméknek Magyarországon. VGO-körkép a biotermékek szabályozásáról.

A három hatóság a Baranya megyei Szentlászlón hajtotta végre akcióját, és szüntette be a csalók tevékenységét. A cég nagy áruházláncoknál vásárolt halat, majd azt üzemében átcímkézte, és a bekerülési ár többszöröséért adta tovább különböző üzleteknek Pécsett, Budapesten, és több más nagyvárosban.

Az akció eredményét április 29-én hozták nyilvánosságra, a Baranya Megyei Állategészségügyi Állomás munkatársai azonban már egy hónapja vizsgálódtak az ügyben. Miután a gyanús termékek feltűntek a polcokon, mintát vettek belőlük, amelyek elemzése hamarosan befejeződik - tájékoztatott Vass Péter, az Állategészségügyi Állomás vezetője.

A vállalkozás baromfitermékeket is forgalmazott, és a csomagolásokból úgy tűnik, a címkéket is lecserélték, hogy biotermékként az eredeti ár többszöröséért adhassák el azokat. Családi vállalkozásról van szó, amely 100 kilogramm körüli húsmennyiséget dolgozott fel. Vass Péter elmondta: örömmel fogadta, hogy a hatóságok közös erővel oldották meg ezt az ügyet. A Baranya megyei hatóság évente mintegy 70-80 millió forintos bírságot szab ki az egészségügyi eljárások megsértése miatt.

Elvileg pontosan lehet tudni, hogy mi tekinthető bioterméknek, és mi nem. Magyarországon az Európai Unió irányelvének megfelelően részletes szabályozás határozza meg, mely termékek nevezhetőek bionak. Ha kétség merül fel a termékkel kapcsolatban, a fogyasztónak elsősorban azt érdemes ellenőriznie, megtalálható-e a csomagoláson a szabványnak való megfelelést tanúsító jelzés: HU-ÖKO-01. Magyarországon csak azon a terméken szerepelhet a "bio" elnevezés, amelyet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. regisztrált, és ellenőrzött - mondta el a cég ügyvezetője, Rószik Péter.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium alá tartozó szervezet évente 2.100-2.300 ellenőrzést végez az általa nyilvántartott mintegy 1.900 partnernél. Ez azt jelenti, hogy minden Magyarországon regisztrált biotermelő működését évente legalább egyszer kontrollálják. A vizsgálat során számos, a gyártással kapcsolatos körülményt vizsgálnak: áttekintik a permetezési naplókat, a takarmánnyal kapcsolatos dokumentumokat, és a könyvelést is. Amennyiben szabálytalanságot észlelnek, szankcionálják a vállalkozót. A legsúlyosabb, szándékos megtévesztést jelentő ügyekben akár öt évre eltilthatják a céget a biotermék előállításától.

Rószik Péter hozzátette: az évi egyszeri ellenőrzés nem elegendő, hiszen rendkívül dinamikusan fejlődő ágazatról van szó. Az EU ezért módosított a szabályrendszeren, így a hatóságok kockázatelemzéssel dönthetik el, hol érdemes sűrűbben vizsgálódniuk. Ugyanakkor a feladatok számának növekedése nagyobb apparátust, és magasabb költségvetést feltételez. A fogyasztóknak tehát a biotermékként minősített áruk csomagolásán meg kell találniuk a Biokontroll nyilvántartási számát, illetve az ellenőrzésre utaló megjegyzést ("ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból"). Előreláthatólag 2010 januárjától kezdik használni azt a jelzést, amely az Európai Unió egész területén egységesen tanúsítja a biotermékek valódiságát - tájékoztatott Rószik Péter.

A Biokontroll minden szerződött partnerénél ellenőrzi a jogszabályok betartását, ebből következően azok, akik nem szerepelnek a nyilvántartásban, nem is tekinthetőek biotermék-előállítónak. Vagyis a piacon a vásárlókat szédítő árusok becsapják a fogyasztókat, igaz, velük szemben a Biokontroll nem járhat el, hiszen az ő hatáskörükbe csak a szerződött, vagyis valódi biotermelők tartoznak.

(vg.hu)