Portugália ratifikálta a Lisszaboni Szerződést
2008. május 10., 10:50
Anibal Cavaco Silva portugál elnök Európa Napján, pénteken hirdette ki ünnepélyesen az EU-reformszerződés portugáliai ratifikálására vonatkozó jogszabályt.

A 27 EU-tagállam által tavaly december 13-án Lisszabonban aláírt reformszerződést a portugál parlament április 23-án hagyta jóvá nagy többséggel. A szerződés "előrelépést jelent az egységesebb és szolidárisabb Európa felépítése felé, amelynek sikere politikai eltökéltséget, a tagállamok vezetői és az európai intézmények közötti egybehangzó erőfeszítéseket igényel" - mondta a portugál államfő.

Pénteken Portugáliában több rendezvényre is sor került az Európa Nap alkalmából: ez utóbbival arról emlékeznek meg, hogy 1950. május 9-én hangzott el Robert Schuman francia külügyminiszter beszéde, amelyben arra buzdította az európai országokat, hozzanak létre közös hatóságot szén- és acéltermelésük irányítására. Ezt tekintik az Európai Unió születésnapjának. Az Európa Nap megtartásáról az európai vezetők 1985-ös csúcstalálkozóján döntöttek. Lisszabonban ebből az alkalomból ünnepélyesen átadják az Európai Bizottság portugál elnökének, José Manuel Durao Barrosónak a város kulcsait.

Párizsban az Ariane 5 rakéta 12 méter magas makettjét állították fel a Városháza előtti téren, az európai regionális termékeket bemutató standok mellett. Egy mozifilmeket sugárzó csatornán a 27 tagállam egy-egy filmjét mutatják be eredeti nyelven.

Hágában a megemlékezések főszereplői középiskolás diákok lesznek, este pedig Európa éjszakája címmel tartanak kulturális programokat.

(MTI)