Csehország felére csökkentheti a károsanyag-kibocsátást
2008. május 15., 11:02
Csehország képes arra, hogy elfogadható költséggel a jelenlegi szint felére csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ig - olvasható az Enviors cég jelentésében, amelyet Martin Bursik, cseh környezetügyi miniszter ismertetett újságírók előtt.

A miniszter elmondta, hogy őszre a kormány elé kíván terjeszteni egy tervezetet a köztársaság új klímapolitikájáról, ennek részeként olyan projektekről is, amelyek az említett gázok kibocsátásának csökkentését teszik lehetővé. A tanulmány szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése a jelenlegi szint felére kevesebb mint 2000 cseh koronába kerülne egy tonna megtakarított gázkibocsátásra vetítve (1 amerikai dollár = 16,166 cseh korona). A csökkentés mértéke az elemzés szerint még a 70 százalékot is elérhetné 2020-ig, de ennek költsége sokkal nagyobb lenne.

A kibocsátás csökkentésének módja: a szén kiváltása gázzal az erőművekben, a biomassza szélesebb körű hasznosítása, a hatékonyabb üzemanyag-felhasználás a közlekedésben és a szállításban, valamint a termékek és a gyártás energiahatékonyságának fokozása.

További megtakarítás adódhat a biogázok elterjedtebb hasznosításával, a takarékos energiafelhasználással a háztartásokban, valamint a kombinált hő- és áramtermeléssel.

A Cseh Köztársaságban 2006-ban 114 millió tonna szén-dioxid termelődött. Ha a fenti csökkentési megoldásokat sikerül következetesen alkalmazni, a kibocsátásban elérhető megtakarítás mértéke elérheti a 46 millió tonnát 2020-ig.

(greenfo.hu)