Kiadási szigor az Európai Unióban
2008. május 16., 09:55
Az Európai Bizottság 2009-es költségvetési tervezete négymilliárd euróval csökkentené a közösségi kiadásokat, így az unió céljaihoz és elképzeléseihez képest jövőre is alulfinanszírozott marad - mondta Surján László európai néppárti képviselő, és úgy tartja, irreális a hazai gazdasági növekedés egészét az EU-forrásokra alapozni.

Az Európai Parlament plenáris ülése április végén elfogadta a 2009-re vonatkozó költségvetési keretről és a prioritásokról szóló állásfoglalást, azóta az EU legfőbb döntéshozó szerve, az Európai Bizottság is elkészítette tervét a jövő évi közösségi büdzséről. Surján László európai néppárti képviselő a lapot arról informálta, hogy szemben a 2008-as 120,6 milliárd eurós kiadási végösszeggel, jövőre pusztán 116,7 milliárd eurós összkiadással számol a testület, vagyis négymilliárd euróval kevesebb pénz áll a tagállamok rendelkezésére. A politikus szerint "mindez azt jelenti, hogy az Európai Unió költségvetése az összeurópai GNI, azaz az összesített bruttó nemzeti jövedelem egy százaléka alá esne. Az Európai Néppárt képviselőcsoportja ezt a törekvést nem nézi jó szemmel". Különösen azért nem, mert a brüsszeli intézmények újabb és újabb programokat vetnek fel, de ezek számára nem hajlandók megfelelő forrást biztosítani. Surján László véleménye szerint az unió céljaihoz és elképzeléseihez képest 2009-ben is alulfinanszírozott marad. Azt mondta: "Tévhit abban bízni, hogy a magyar gazdasági növekedés egésze az uniós forrásoktól függ. Továbbá téves elképzelés az is, hogy automatikusan nyolcezermilliárd forintos pénzesőben részesülünk Brüsszeltől a jelenlegi hétéves költségvetési ciklusban. A feltupírozott adatok pusztán keretszámok, és különböző címeken lehet a forrásokat, támogatásokat elnyerni.

Eközben a kiadási kereteket az uniós pénzügyminiszterek megpróbálják lefaragni." Surján szerint Magyarországon olyan fejlesztésekre kellene költeni az uniós pénzeket, amelyek elősegítik a munkahelyteremtést, illetőleg a termelő beruházások élénkülését. Ráadásul - tette hozzá - az elmaradt hazai régiók fejlesztésének is ez egy fontos kulcseleme.

Surján László örömét fejezte ki, hogy az Európai Parlament többsége támogatta azt a néppárti javaslatot, amely a 2009-es uniós költségvetés fókuszába állítaná a kis- és közepes vállalkozásokat. "A kis- és közepes méretű vállalkozások a társadalmi fellendülés motorjai, ők hozzák létre az unióban előállított érték hatvan százalékát."

(Magyar Hírlap)